Цю пляшку в редакцію приніс один чоловік. Не зловтішайтеся передчасно — не про хабар мова. Читач прийшов до нас шукати порятунку від підробки. Обурення чоловіка зрозуміти можна: купував коньяк не десь у підворітті, а в магазині. Обирав, гадалося, найкращий (чотиризірковий), бо ж ішов на зустріч до старого товариша, хотілося душевно посидіти. Та вже з першого ковтка стало зрозуміло: біля якісного товару це пійло і близько не стояло. Чек покупець не зберіг, тож звернувся не в управління у справах захисту прав споживачів, а прямісінько в редакцію.
Разом з ображеним споживачем я звернулася до директора магазину, де реалізовувався неякісний товар. Покопирсавшись довгенько у паперах, керівник знайшов поганеньку ксерокопію сертифіката, який підтверджував якість «Ночей Херсонеса». Довго дивувався наріканням споживача. Мовляв, уже чотири роки торгуємо цим напоєм, і ще ніхто не скаржився. Щоб переконати нас у цьому, навіть погодився скуштувати вміст пляшки. Мабуть, це була його помилка, бо сказати, що коньяк добрий, навіть у нього, зацікавленої особи, язик не повернувся.
Треба віддати належне директорові магазину: він вибачився перед покупцем і навіть повернув йому гроші (при відсутності чеку! Може, додало порядності моє журналістське посвідчення?). Споживач залишився задоволений торжеством справедливості. А я на цьому не зупинилася. По консультацію звернулася до заступника начальника Головного Київського міського управління у справах захисту прав споживачів Олега Дунаєвського.
— Марка «Ночі Херсонеса» у нас часто фігурує як фальсифікат і як коньяк, який не відповідає ГОСТу. Ці два поняття слід розрізняти. Перше — коли у пляшки відомих виробників наливають незрозуміло що. У другому випадку — коньяк не відповідає вимогам або за смаковими якостями, або за міцністю. Це може бути викликано недотриманням норм безпосередньо на виробництві чи неналежними умовами зберігання напою.
Чому саме цей коньяк облюбували фальсифікатори? Відповідь проста: серед людей він популярний, бо порівняно недорогий. Звісно, на ходовому товарі нагріти руки найлегше. До речі, разом з уже названою маркою, за даними нашого управління, від шахраїв потерпає і всім відома «Таврія». У будь-якому разі, якщо неякісний товар потрапив вам у руки, треба звертатися до управління у справах захисту прав споживачів. Наші фахівці проінспектують торговельний заклад, де продали сурогат, і винуватих буде покарано.