Фонд держмайна України підбив підсумки конкурсу з продажу 98,8 відсотка пакета акцій Дніпровського металургійного комбінату імені Дзержинського. Його переможцем стала корпорація «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД), котра запропонувала за держпакет 710 млн. гривень за стартової ціни 587,1 млн. гривень. Остаточну суму визначить кваліфікований оцінювач до 25 січня 2004 року. І корпорація виплатить її протягом місяця з часу підписання договору купівлі-продажу.
Попри значну стартову вартість держпакета, що є рекордом за всю історію приватизації вітчизняного гірничо-металургійного комплексу, ІСД розглядає її лише як незначну частку всіх капіталовкладень. Як відомо, тільки наступного року обсяг інвестицій, необхідний для того, щоб ДМК не зупинився вже в першому півріччі, становить 200 млн. гривень. ІСД зобов’язався інвестувати в підприємство до 2008 року понад 1 млрд. гривень, а також розв’язати проблему кредиторської заборгованості шляхом реструктуризації на два роки з наступним викупом.
На прес-конференції голова ради директорів корпорації ІСД Сергій Тарута зазначив: «Ми взяли на себе досить серйозні зобов’язання з інвестиційної програми, обсяг яких у найближчі кілька років становитиме 1 млрд. гривень». За його словами, з наступної тижня на ДМК імені Дзержинського починає роботу група фахівців ІСД, які проведуть детальну оцінку стану виробничих потужностей і визначать потреби в інвестиціях на найближчий час. Уже тепер корпорація розуміє, що передусім капіталовкладень вимагає доменне виробництво, реконструкція якого може коштувати 200 млн. гривень.
Крім того, ІСД ініціювала розробку і реалізацію в 2004—2007 роках соціальної програми, орієнтованої на забезпечення соціальної захищеності багатотисячного трудового колективу комбінату.
Якщо на участь у конкурсі претендує лише одна компанія, ФДМ здійснює експертну оцінку виставленого на продаж пакета, й у разі оплати його конкурсантом за запропонованою фондом ціною його визнають переможцем конкурсу.
Фіксовані умови конкурсу передбачали, зокрема, погашення протягом 60 днів після підписання договору закупівлі-продажу простроченої кредиторської заборгованості ВАТ перед бюджетом у розмірі 1,563 млн. гривень; реалізацію програми технічної реконструкції, впровадження прогресивних технологій, у тому числі шляхом внесення до кінця 2005 року 75 млн. гривень для завершення капітального ремонту і реконструкції доменної печі № 10; нерозірвання трудових договорів із працівниками підприємства протягом року.
Нагадаю: ДМК імені Дзержинського спеціалізується на виробництві чавуну, сталі, прокату і товарів народного споживання.