Учора делегація Верховної Ради України, очолювана Головою ВР Володимиром Литвином, прибула з візитом до Французької Республіки. У Франції, що славиться своїми традиціями парламентаризму, особливу увагу приділяють міжпарламентському співробітництву. Як повідомили «ГУ» в Посольстві Франції в Україні у переддень візиту: «Міжпарламентські зв’язки є важливою складовою французько-українських відносин. Візит до Франції Голови Верховної Ради дасть можливість ще більше їх активізувати. Візит відбувається за три тижні після відвідин Парижа Міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Ми вітаємо це нове свідчення динамізму, яке характерне для нашого двостороннього співробітництва».
Програмою першого дня перебування нашої делегації в Парижі було передбачено зустріч з Головою Сенату (верхньої палати) Франції паном Крістіаном Понселе. Пан Понселе вже відвідував Україну 1999 року. Тоді в інтерв’ю «ГУ» він зауважив, що йому дуже сподобалася і наша країна, і дух парламентаризму, який він відчув, виступаючи перед Верховною Радою. Пригадати панові Понселе справді є що. Тоді саме в розпалі була війна в Югославії. Тож наші депутати, котрі виступали проти війни, демонстративно залишили зал після перших слів пана Понселе. До речі, цими словами були: «Україна, проголосивши незалежність ще у 20-ті роки, лише з падінням СРСР отримала свою державність, а український народ остаточно завоював незалежність». Повторю, демарш лівих парламентських сил панові Понселе сподобався, бо, на його думку, засвідчив, що в Україні є демократія і плюралізм думок. А у Франції це цінують. Тоді ж, під час підсумкової прес-конференції, пан Понселе заявив, що Україна скоро стане великою силою. А головне завдання Франції та України — створити могутню Європу, «не залежну від сильних союзників за її межами».
Про сильну Європу та місце в ній України, сучасне і майбутнє, йтиметься й під час дводенного візиту Голови Верховної Ради до Парижа. Франція не раз висловлювалася на користь залучення України до таких галузей європейського співробітництва, як ЮВС, створення зони вільної торгівлі, транскордонної та регіональної співпраці. На думку офіційного Парижа, Україну необхідно активніше залучати до європейських процесів. А щодо нашого партнерства — зробити так, щоб «двері для України були відкриті».
Проте реальність така, що нині французька сторона вважає передчасним вести мову про вступ України до ЄС та підписання асоціативної угоди. Водночас Париж схвально поставився до ідеї налагодити тристоронній консультативний механізм Франція—Польща—Україна і використати при цьому здобутки співпраці у форматі Веймарського трикутника. Про що заявив у травні цього року Президент Франції Жак Ширак. Прагнення пов’язати в рамках євроінтеграційного співробітництва Польщу та Україну — принципово новий елемент французької дипломатії. В МЗС України вважають, що це свідчить про зростання уваги до України в контексті розширення ЄС і «нового сусідства».
Водночас можна говорити, що двосторонні україно-французькі відносини також набули певної динаміки. Про це свідчать контакти вищих посадових осіб, збільшення прямих французьких інвестицій в нашу економіку (49,2 млн. дол. США — переважно в такі галузі, як сільське господарство та харчова промисловість). Щоправда, цифра товарообігу вже кілька років поспіль майже не збільшується. Проте є істотні досягнення на рівні так званої народної дипломатії. Дні української культури у Франції, наші виставки, концерти українських виконавців — з кожним роком дедалі помітніші події в культурному житті країни. А у квітні на нас очікують Дні французької культури. Попередня програма обіцяє, що «Французька весна» буде незабутньою.
Але повернімося до міжпарламентських контактів. У Парижі вважають, що Україна вже має свій цікавий досвід парламентаризму. У Києві — що в цьому напрямі можна ще багато чому повчитися у французьких колег. Нині такий обмін досвідом відбувається на рівні україно-французької та французько-української парламентських груп дружби. Хоча, можливо, в Парижі буде домовлено і про інший формат співпраці.
Сьогодні Володимир Литвин зустрінеться з Головою Національних Зборів Франції Ж.-Л. Дебре, Генеральним секретарем Парламентської асамблеї ЗЄС К. Камероном, керівництвом української громади. Покладе вінки до пам’ятника Т. Г. Шевченку в Парижі.
Париж.