Конституційний Суд визнав такими, що не відповідають Конституції, положення Закону України «Про судоустрій України» щодо утворення в системі судів загальної юрисдикції Касаційного суду України, його складу та повноважень, повноважень суддів, статусу голови, заступників голови та президії Касаційного суду України, а також терміну утворення і початку здійснення Касаційним судом України повноважень щодо розгляду справ.
КС виходить з того, що положеннями ст. 125 Конституції України визначено систему судів загальної юрисдикції, названо всі її ланки: Верховний Суд України, інші види судів — вищі спеціалізовані, апеляційні, місцеві, а в Перехідних положеннях Конституції передбачено «формування системи судів загальної юрисдикції в Україні відповідно до статті 125 цієї Конституції». Отже, утворення в системі судів загальної юрисдикції Касаційного суду України суперечить статтям 125, 131 Конституції України.
Докладніше про аргументи КС та суб’єктів конституційного подання 62 народних депутатів України читайте у найближчих номерах газети.