Репортаж із сесії
Понад 600 тисяч гривень заборгували мешканці Варви за спожите тепло. І газівники припинили подачу голубого палива до котелень райцентру. У заручники холоду потрапили дитячі садки, школи, установи й організації селища і ті, хто справно платить за теплову енергію в багатоквартирних будинках.
На сесії районної ради, що проходила в холодному залі адмінбудинку, її голова Віктор Кульбако назвав відновлення теплопостачання головною проблемою дня. Прикро, сказав він, що десята частина боргу за тепло припадає на високооплачувані родини місцевих нафтовиків. Керівник району висловив думку, що тепло в оселі треба авансувати. Адже більшість людей заздалегідь запасаються на зиму твердим паливом. І знаходять для цього в сімейному бюджеті кошти.
Наступного дня після зустрічі з керівництвом ВАТ «Чернігівгаз» питання з опаленням осель варвинчан було вирішено.
На сесії у звіті голови звучала тривога і щодо складної ситуації з фінансуванням у Варві дитячих садків. Якщо до кінця року вони ще так-сяк протримаються за рахунок коштів, виділених «Укрнафтою» на соціально-економічний розвиток району, то в наступному — на допомогу зі столичного нафтового відомства годі сподіватися. ВАТ «Укрнафта» у зв’язку з підготовкою до приватизації хоче перекласти фінансування з районного бюджету не лише дитячих садків у Варві, а й оздоровчого табору, фізкультурного комплексу «Факел», де тренується однойменна заводська футбольна команда — п’ятиразовий чемпіон області у вищій лізі, срібний призер України серед аматорських команд.
Хоча за логікою мало бути б інакше, кажуть керівники району. Адже 60 відсотків жителів селища —нафтовики та члени їх сімей, які користуються тут всіма соціальними послугами.
Та й земля, на якій знаходиться Гнідинцівський газопереробний завод, — це власність району. Отже, він має працювати також і на благо Варвинщини, відраховуючи сюди значну частину податку на прибуток. Як це було донині. Та держава переглянула схему міжбюджетних відносин. Тепер весь прибутковий податок йде до столиці. А звідти дадуть чи не дадуть району дотацію — чекай з моря погоди.
Враховуючи складні економічні реалії сьогодення, Варвинський селищний голова Павло Скудний запропонував з першого січня наступного року припинити функціонування одного з трьох дитсадків. Якого саме, визначить компетентна комісія. А до двох, що залишаться, на конкурсній основі, набрати нові штати з працівників усіх трьох дошкільних закладів селища.
На сесії прозвучала ще одна слушна пропозиція. На базі одного з дитсадків створити приватний дошкільний заклад. А чому б і ні? Нині у районі працює більш як 50 підприємців. Деякі з них побудували у Варві й Журавці шикарні кафе, магазини, розважальні заклади. Отже, і на приватний дошкільний заклад можуть знайти кошти. Щоправда, одне діло торгувати і мати щодень свіжу копійку, інше — виховувати підростаюче покоління.
Стосовно дитсадків, варвинчанам так не хочеться здавати тут свої позиції, бо мають найвищий в області показник (68 відсотків) охоплення громадським дошкільним вихованням. Місцева влада працює над тим, щоб у кожній територіальній громаді діяли дитячі садки. Проблем тут — хоч відбавляй. Бо дошкільні заклади фінансуються з місцевого бюджету лише на третину від потреб.
Як зазначив у звіті на сесії голова районної ради Віктор Кульбако, найголовніша знакова справа кожної територіальної громади — формування доходної частини власного бюджету. Район виконав десятимісячні плани з місцевих податків і зборів. Немає заборгованості у заробітній платі та енергоносіях в установах бюджетної сфери.
Але, незважаючи на скорочення працівників освіти і охорони здоров’я аж на 124 одиниці, місячний фонд зарплати у цих галузях (враховуючи її підвищення) фактично залишився на рівні минулого року. Отже, навіть при стовідсотковому виконанні власних доходів району, плюс дотації, бюджетні установи не будуть забезпечені зарплатою на півтора-два місяці. Таке саме чекає їх і наступного року.
Скажімо, районна влада внесла пропозиції до Комітету Верховної Ради з питань бюджету щодо розгляду проекту закону України «Про державний бюджет України на 2004 рік». Зокрема, пропонувала переглянути склад доходів, закріплених за місцевими бюджетами, включити в перелік доходів місцевих бюджетів десять відсотків податку на прибуток (БК, ст.64, 66, 69). Це дало б можливість посилити контроль з боку місцевої влади за виконанням та перевиконанням планових показників податку на прибуток, а також зменшити дотацію вирівнювання з державного та обласного бюджетів.
І ще одне. Прибутковий податок з громадян, на думку районної влади, має сплачуватися за місцем розташування підприємства чи організації, а не за межами району, де міститься бухгалтерія.
У районі живуть надією, що все-таки запрацює ст. 45 Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» і він отримає необхідні додаткові кошти хоча б наприкінці року.
Обговорюючи звіт голови районної ради, депутати висловлювали сподівання, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить Закон України «Про право комунальної власності та управління об’єктами права комунальної власності», якого так давно чекають територіальні громади.
Попри всі труднощі сьогодення, органи місцевого самоврядування району працюють з оптимізмом, радіють кожній добрій справі для людей, зробленій за сприяння депутатів. На Варвинщині цих справ так багато. В Антонівці відкрито будинок ветеранів, в Озерянах —дитячий садок, у Дащенках газифіковано бібліотеку і сільраду. У Журавці, Леляках і Макіївці в цьому році з’явилися нові АТС. До маленького села Хукалівка прокладено дорогу з твердим покриттям. А у віддаленій Макушисі збудовано міст і сюди став ходити рейсовий автобус з райцентру... І такі новини в кожному населеному пункті району.
Чернігівська область.