Майже щодня радіо передає на всю Україну пісні, тексти яких написав Олександр Богачук. Десятки мелодій на слова поета створили Г. Майборода, А. Горчинський, В. Верменич, К. Домінчен, А. Пашкевич, В. Герасимчук. Пісні «Димить туман», «Тиша навкруги», «Троянди на пероні», «Серце скрипки», «Зацвіли черешні», «Розплети свою чорну косу», «Зозуля кує», «Дума про спалене село» стали справді народними. У них душа поета.

Наш край дав немало талантів, та не всі були такі популярні на Волині, як Олександр Теофілович Богачук. Вірші поета читали в клубах, вони звучали на звітах митців Волині у столичному палаці «Україна», їх співали закохані. Земляки шанували поета. Влада ж недолюблювала — за відвертість, за сміливість сказати правду в вічі, за непересічний талант. Довго не міг вирішити в Луцьку «квартирне питання», кілька літ мусив жити в Рівному, де очолював обласну письменницьку організацію. Та душа рвалась у рідний Луцьк. Тут були друзі, рідні, сюди кликали спогади юності. Та й центральна вулиця міста, здавалося, осиротіла без нього. І Богачук повернувся до Луцька. Ненадовго — дев’ять літ тому підступна смерть забрала від нас улюбленого лірика Волині.

Народився поет у селі Сокіл Рожищенського району 18 грудня 1933 року. На дні спогадів Олександра Богачука незгасно горів вогонь батьківської кузні.

Мій дід і батько з криці 

Кували людям лемеші, 

А я — зі слова-блискавиці 

Стальні куватиму вірші.

Писав — з юності. Він автор дев’яти поетичних збірок, кількох п’єс. Пережив у дитинстві страхіття війни, тому так проникливо описав трагедію спалених гітлерівцями Кортелісів.

Бачу ніби у сні 

Те поліське село, 

Закривавлений дим 

Над лелечим крилом, 

Бачу яму, як ніч, 

І три тисячі пліч, 

Що навіки в ту яму лягло.

Його слова вирізьблені на монументі спаленим Кортелісам. Весь гонорар за поему «Стогін землі» разом з художником-оформлювачем книги Леонідом Хведчуком поет передав у Фонд миру.

У рідному селі О. Богачука  Соколі відкрито пам’ятник поету (автор — волинський скульптор Ірина Дацюк). Так село зустріло 70-річчя славного земляка. Волинська облдержадміністрація видала розпорядження про відзначення ювілею поета. Завтра в обласному театрі ляльок — урочистий вечір. У навчальних, культурно-освітніх закладах пройдуть тематичні вечори, читання, звучатиме поетичне слово Олександра Теофіловича, друзі й рідні розкажуть про цю талановиту людину. У видавництві «Волинська обласна друкарня» побачить світ збірка вибраних творів. Луцькій міськраді рекомендовано присвоїти ім’я поета одній із вулиць та встановити меморіальну дошку.

Луцьк.