Незважаючи на передноворічний настрій, у парламенті активізувалася робота над конституційною реформою. І оптимісти обіцяють попередньо схвалити законопроект про внесення змін до Конституції ще до кінця року — 23 грудня.
Однак який саме варіант політичної реформи може підтримати парламент? Конституційний Суд дав позитивний висновок щодо всіх трьох законопроектів. Цього тижня так звана конституційна комісія має знайти компромісний варіант. Як він виглядатиме — поки що є декілька бачень. Голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує виробити четвертий законопроект: взяти за основу так званий «проект-292: Медведчука-Симоненка» (під яким підписалися 292 народні депутати з більшості та фракції КПУ). Він, зокрема, передбачає вибори Верховної Ради на пропорційній основі, формування парламентською більшістю коаліційного уряду, позбавлення депутатського мандата, якщо народний обранець вирішив змінити «фракційну прописку», обрання Президента парламентом наступного скликання у 2006 році. Найпринциповішою вимогою комуністів залишаються вибори парламенту на пропорційній основі, тобто лише за партійними списками. «Більшовики» наполягають на виборах Президента в парламенті.
Після зустрічі у вузькому колі минулої середи, на якій були присутні Голова ВР Володимир Литвин, глава адміністрації Президента Віктор Медведчук, координатор парламентської більшості Степан Гавриш та лідери фракцій КПУ та СПУ Петро Симоненко і Олександр Мороз, у парламентських кулуарах почали говорити про ще кілька можливі компромісні варіанти політреформи. Скажімо, вибори до Верховної Ради за відкритими списками — тобто виборець голосує не лише за певну партію або блок, а й за конкретного кандидата з партійного списку, і до парламенту потрапляють ті, хто набрав найбільше голосів. Або ж змінити пропорцію між депутатами-списочниками та обраними в одномандатних округах із 50 на 50 до — 75 на 25. Ще один варіант —зменшити прохідний бар’єр для партій із 4 відсотків до 2 відсотків чи й навіть 1,5 відсотка.
Набрати 226 голосів, необхідних для попереднього схвалення, «більшовики» можуть і власними силами. А знайти для остаточного схвалення конституційних змін 300 голосів розраховують завдяки лівій опозиції. Тобто, якщо парламентська більшість порозуміється з лівими, провести політреформу через парламент начебто можна й без підтримки «Нашої України». Однак є кілька «але». Якщо депутати-мажоритарники консолідовано виступлять проти, жодна реформа не пройде. І найголовніше: чи дадуть у сесійній залі проголосувати? «Є низка положень, які розводять по різні боки політичні сили в парламенті, — сказав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. — Тому саме на них треба зосередити увагу. І не ігнорувати дрібниць, бо диявол переховується саме в дрібницях».