Денне засідання 12 грудня
Сім альтернативних законопроектів про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» обговорили парламентарії під час денного засідання. У документі, представленому Міністром освіти і науки Василем Кременем, пропонується скасувати обмеження щодо частки студентів, яких приймають до вузів на платній основі, закріплене чинним Законом «Про вищу освіту». Законопроект також передбачає, що вік особи, яка може претендувати на посаду ректора вищого навчального закладу І—ІV рівнів акредитації, не повинен перевищувати 65 років.
Саме ця норма законопроекту спричинила неабиякі суперечки в залі. Дехто з парламентаріїв запевняв, що це сприятиме зростанню наукової молоді. Зокрема, Микола Поліщук («НУ») наголошував, що після 65 років науковцям надається можливість зайнятися наукою у чистому вигляді й творчо розвиватися. Інші запевняли, що така норма суперечить здоровому глузду й це не що інше, як дискримінація.
Крапки над «і» поставив голова Комітету ВР з питань освіти і науки Станіслав Ніколаєнко. Він запропонував парламентаріям схвалити урядовий законопроект у першому читанні, але водночас висловив істотне зауваження щодо співвідношення кількості студентів, які навчаються за рахунок держбюджету. Комітет водночас схвалив законопроекти, представлені народними депутатами, представниками фракції «Наша Україна» Миколою Поліщуком та Юрієм Артеменком.
А проекти законів, представлені Лесем Танюком (Комітет з питань культури і духовності), який передбачав скасування ступеня «бакалавр» з мистецької освіти, Олександром Єдіним (фракція «Трудова Україна»), Євгеном Гірником та Лідією Григорович із фракції «Наша Україна», не отримали підтримки більшості членів профільного комітету.
Парламентарії обговорили також низку інших законопроектів, зокрема «Про нафту і газ», «Про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства в галузі насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин», «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» та «Про житлові, комунальні та господарські послуги».
Законодавство, що нині регулює питання надання житлових, комунальних і господарських послуг, є застарілим, а тому прийняття закону, який регулюватиме відносини між виробниками, виконавцями та споживачами, надзвичайно актуальне. Такої думки дійшли парламентарії під час обговорення законопроекту.
За словами одного з авторів законопроекту Валерія Пустовойтенка, голови Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства, документ визначатиме права, обов’язки та відповідальність усіх суб’єктів відносин. А для розширення повноважень громадян і громадських організацій щодо захисту своїх прав пропонується встановити низку норм щодо здійснення громадського контролю і запроваджуються перевірки надання житлово-комунальних послуг.