Заява фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України
Українська влада вкотре цинічно поглумилася з власного народу. Довгоочікуване підвищення заробітної плати, а відтак і пенсій, закінчилося черговим потоптанням прав людини: порушуючи 22-гу статтю Конституції України, режим руками уряду та прикупленою, байдужою до долі народу парламентською більшістю 25 листопада цього року знизив законом установлену мінімальну заробітну плату з 237 гривень до 205. Розбещений безкарністю кучмівський режим відібрав у зубожілих людей останню надію на можливість порятуватися бодай хлібом, який з вини тієї ж влади подорожчав у півтора-два рази.
Таким подарунком режим привітав своїх громадян з наступаючим Новим роком, ощасливив свою паству перед Різдвом Христовим!
Рятуючись від праведного суду, прагнучи будь-що утриматися при владі, режим за рахунок і так мізерних заробітної плати та пенсій приберіг для себе в бюджеті 2004 року 2,5 мільярда грн., щоб знову за рахунок громадян викупити на наступних виборах президентське крісло, щоб і далі глумитися з людей.
Громадяни вже примирилися з тим, що їхня пенсія, заробітна плата не сягають і половини прожиткового мінімуму, що й така вона вчасно не виплачується, не те щоб підвищувалася. Діти йдуть голодними до школи, останні копійки батькам доводиться віддавати за навчання, квартиру, комунальні послуги і ліки. Та щоб отак брутально й зухвало відмовитися від зростання зарплати, видерти у бідного з рота шматок хліба — це сталося вперше навіть у антисоціальній політиці кучмівського режиму. Це ті  самі методи, якими колишній тоталітарний режим організував голодомор 33-го. Відзначаючи 70-ті роковини голоду, кучмівщина поклала початок голодомору 2004 року.
Знову брехлива влада ошукала народ, ще на один рік відстрочила підвищення зарплати, а відтак і пенсій. Президентська більшість у парламенті не захотіла підтримати обгрунтовану соціальну цифру мінімальної заробітної плати в 305 гривень! Отже, знову в школах, училищах, дитсадках, гуртожитках буде холод і голодні вчителі прийдуть до голодних дітей, а лікарі до таких же хворих, яким нічим заплатити за лікування та харчування.
А тим часом гроші в державі є: на палац із химерами, на санаторне лікування працівників адміністрації Президента, підвищення заробітної плати силовим структурам і т. ін.
Так далі тривати не може!
Соціалісти попереджають виборців сходу України про спробу влади підкупити шахтарів брехливим рядком у бюджеті про збільшення вдвічі асигнувань на вугільну галузь. Як і завжди, це закінчиться новими боргами та новими страйками, черговим збагаченням донецьких олігархів і зубожінням справжніх шахтарів.
Тільки злочинний режим може вдаватися до вовчого закону — сильніший відбирає у слабшого. Нехай усім зменшать зарплату — щоб злодіям збільшили доход, щоб видерти з рота бідних останній шматок хліба.
Соціалісти закликають громадян: не вірте тим, хто вам постійно бреше і обдурює. Будьмо пильними! Борімося! Вже недовго залишилося знавіснілому режимові знущатися з народу!
Разом — до кращої долі! Ми переможемо!
Олександр МОРОЗ,керівник фракції.
9 грудня 2003 р.