Минулої суботи лідер парламенської фракції «Наша Україна» Віктор Ющенко та керівник грузинського політичного об’єднання «Єдиний національний рух» Михаїл Саакашвілі підписали угоду про співпрацю. У документі наголошено, що обидві політичні сили «об’єднує переконаність у необхідності реалізації у двох країнах верховенства права, суспільного контролю над державою, дотримання свободи слова і зборів, захисту права на власність, ефективного місцевого самоврядування». «Наша Україна» та «Єдиний національний рух» виступають проти формування кланово-олігархічної моделі управління державою, тоталітаризму та ксенофобії».
Як пояснив журналістам Віктор Ющенко, домовленості про співпрацю було досягнуто ще наприкінці листопада 2002 року під час конференції правоцентристських партій Центральної та Східної Європи «Правий інтернаціонал», яка відбулася у Санкт-Петербурзі. Тоді ж Михаїл Саакашвілі одержав запрошення відвідати Київ для підписання угоди. Головна мета співробітництва двох політичних сил, за словами лідера «НУ», — «встановлення атмосфери довіри, взаєморозуміння у відносинах між двома країнами, прискорення процесів євроатлантичної інтеграції України і Грузії, а також налагодження ефективних та партнерських взаємовідносин з Російською Федерацією».
«Україна для Грузії — більше, ніж стратегічний партнер, — запевнив присутніх Михаїл Саакашвілі (до речі, він виступав українською мовою. Як відомо, лідер «ЄНР» свого часу навчався в Києві), — це наш справжній друг. З будь-яким українським урядом, з будь-яким президентом, хоча в нас і є свої симпатії, ми матимемо найтепліші і найближчі відносини. Це відносини не між президентами двох країн, а між їхніми народами. Ми ніколи не забудемо, що Україна допомогла нам у найтяжчу хвилину».
Крім дипломатичних заяв про дружбу, що вища від стратегічного партнерства, лідери відповіли на не зовсім «протокольні» запитання журналістів. Найбільше нас цікавило, чи можливе втілення грузинського сценарію «трояндової революції» в Україні і які уроки Тбілісі може використати Київ.
— Ми не експортуємо в Україну «революційних троянд», — сказав гість. — У нас немає ні таких рецептів, ні таких намірів. Те, що сталося в нас на батьківщині, не можна в чистому вигляді перенести в Україну. Конфлікт між владою і суспільством був такий гострий, що спричинив небачені досі акції протесту — в усіх формах. Дійшло навіть до несплати податків на певний період...
— У політиці дуже небезпечно проводити прямі аналогії, не зважаючи на місцеві реалії, — погодився з паном Саакашвілі Віктор Ющенко. — Україна, як твердить головний політичний афоризм сезону, — це не Росія. Поза сумнівом, це і не Грузія. Хоча і в нас назрів серйозний конфлікт: не між владою і опозицією, як запевняють контрольовані ЗМІ, а між владою і народом. Однак головне завдання для нас —парламентськими методами захистити Конституцію. Остання надія, що це зробить КС, не виправдалася. Тому боронити наш Основний Закон доведеться політичним силам. Звичайно, за підтримки суспільства. Ми продовжуємо збирати підписи громадян за збереження прямих президентських виборів. Тільки тоді, якщо нам не вистачить сил парламентськими методами зупинити сценарій Банкової, ми закличемо народ України захистити демократію.
Під час дводенного напівприватного перебування в Києві Михаїл Саакашвілі зустрівся також з Юлією Тимошенко та Олександром Морозом. Після 4 січня, уточнив він, «коли стану президентом Грузії, я офіційно зустрічатимуся з керівниками України і лідерами всіх політичних сил». Адже «Україна стане регіональною наддержавою, орієнтиром для країн і Кавказу, і Середньої Азії. І це треба враховувати новому президентові Грузії».