Ми продовжуємо публікувати відповіді на запитання наших читачів, які звертаються по допомогу до юридичної клініки редакції. Якщо ви бажаєте отримати юридичну консультацію, то своє запитання можна поставити, завітавши до редакції (вул. Нестерова, 4, к. 113) кожного понеділка, середи та п’ятниці з 10.00 до 13.00 або написавши листа на адресу редакції, обов’язково зробивши помітку «юридична клініка» на конверті.

Більше часу на навчання

Мій онук, студент заочної форми навчання, вивчає акторське мистецтво та працює в театрі. Поєднувати роботу з навчанням досить складно, особливо під час заліків та іспитів. Хотілося б дізнатися, чи передбачені додаткові відпустки для акторів?
Ганна ТИХОНЮК. 
Калинівка. 
Вінницької області.
Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку, тривалості та умов надання щорічних відпусток працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах за вечірньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливості» від 28.06.1997 року встановлено, що для студентів, які навчаються за напрямами театральне мистецтво (акторське мистецтво, режисура, хореографія, сценографія) щорічно надаються відпустки по 20 календарних днів із збереженням заробітної плати та по 10 календарних днів без збереження заробітної плати. Також для студентів, які поєднують роботу з навчанням, передбачені відпустки відповідно до ст.15 Закону України «Про відпустки». Вони надаються на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, державних іспитів чи підготовки та захисту дипломного проекту.
Лікарняний для мами
Нині я перебуваю у відпустці по догляду за дитиною. Виховую дочку, якій нещодавно виповнилося два роки. Але, на жаль, у зв’язку з хворобою два тижні довелося провести у лікарні. Хотілося б дізнатися, чи повинні оплатити такий листок непрацездатності по догляду за дитиною за місцем моєї роботи?
Олександра ЛЕОНЕНКО. 
Лубни. 
 
Питання оплати листка непрацездатності визначено ст.35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 року. Зокрема, зазначено, що у разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку, їй надається допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю з першого дня за весь період захворювання, тобто лікарняний вам оплатять. Розмір його оплати залежить від страхового стажу працівника, тобто періоду, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і за який сплачувала страхові внески, і може становити від 60 до 100 відсотків середньої заробітної плати.
Відповідно до п.3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян від 13.11.2001 року для отримання такої допомоги вам потрібно надати адміністрації підприємства листок непрацездатності, що видається лікарем-педіатром та засвідчує захворювання матері, яка здійснює догляд за дитиною віком до трьох років.
Під власним дахом з телефоном
Я прописана у квартирі, де крім мене зараз проживає мій син зі своєю сім’єю. Отож деякий час я вирішила пожити у власному приватному будинку за містом. Але я чула, що через відсутність прописки можуть зняти телефон. Чи це правда?
Марія СОБКО.
Чернігів. 
 
Відповідно до Інструкції про порядок обліку та розгляду заяв на надання послуг місцевого телефонного зв’язку від 12.12.1997 року, щоб укласти договір про встановлення, перевстановлення або ж переоформлення квартирного телефону справді необхідна наявність у паспорті відмітки про реєстрацію постійного місця проживання за відповідною адресою. Але під час встановлення телефонів на дачах, у приватних будинках та приватизованих квартирах, де заявники проживають без реєстрації, необхідні лише документи, які підтверджують право власності на житло, в якому вони проживають. Якщо телефон уже встановлено та оформлено на вас, то немає підстав для хвилювання. Будинок належить вам на праві приватної власності, тому ви можете проживати в ньому та користуватися телефоном без реєстрації місця проживання. Підстав для зняття телефону немає.
Марина ГОТЕНКО.