Вечірнє засідання 11 грудня
Під час обідньої перерви відбулася погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій та груп, Першого заступника Голови ВР Адама Мартинюка, голів бюджетного і фінансового комітетів ВР та Першого віце-прем’єра, Міністра фінансів Миколи Азарова. На ній домовилися повернутися до розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування на вечірньому засіданні, а запропоновані зміни до закону про Держбюджет-2004 доопрацювати до 23 грудня. Однак у сесійній залі узгодженої позиції досягти не вдалося, і Верховна Рада відправила законопроект на повторне друге читання. «Буде узгоджений проект — буде позитивне рішення Верховної Ради», — наголосив Володимир Литвин.
Після голосування за проекти постанов про обрання та звільнення суддів Верховна Рада схвалила низку законопроектів у першому читанні. Зокрема, зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», внесені народними депутатами України Миколою Нощенком та Ігорем Шаровим, передбачають запровадити надання з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття безвідсоткової позики безробітним для заняття підприємницькою діяльністю або на організацію особистого селянського господарства.
Прийнятий за основу урядовий законопроект про Загальнодержавну програму збереження та використання об’єктів культурної спадщини розрахований на період до 2010 року. В цій програмі пропоновано, зокрема, залучити інвестиції у діяльність з реставрації та використання культурних пам’яток, створити розвинену інфраструктуру науково-дослідних, проектних та реставраційних організацій у цій сфері, підготувати пропозиції щодо внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно охорони культурної спадщини тощо.
Дещо політичне забарвлення мало й голосування щодо запропонованих урядом змін до закону про цьогорічний бюджет. Зокрема, коли Перший віце-прем’єр, Міністр фінансів Микола Азаров обгрунтовував необхідність виділення з держбюджету 400 млн. грн. на закупівлю зерна до Держрезерву, депутати з фракції «Наша Україна» почали кричати «Ганьба!». Однак рішення про виділення додаткових коштів на закупівлю зерна таки було прийнято парламентом. Депутати також підтримали зміни до закону про Держбюджет-2003, якими передбачається виділити 70 млн. грн. на будівництво медичних закладів для постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС та соціально-побутових об’єктів для Держдепартаменту пожежної безпеки.
На вечірньому засіданні парламент затвердив постанову за підсумками дня уряду «Про Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України», якою зобов’язав Кабмін надати техніко-економічне обгрунтування доцільності створення міжнародного газотранспортного консорціуму, та постанову про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів праці.