У столичному Палаці дітей та юнацтва позавчора вшановували його величність Учителя. Тут проводився другий, заключний, етап міського конкурсу класних керівників 5-х класів загальноосвітніх шкіл Києва.
Святковий настрій відчувався ще на підступах до завжди гостинного будинку творчості малечі.
З метро переді мною йшли дівчатка і, не замовкаючи ні на мить, щебетали про конкурс.
— Як гадаєте, наша «класуха» переможе?
— Ой, як хочеться...
— Тільки б Вітька чогось не утнув і слова не переплутав.
Ідея проведення конкурсу народилася в Головному управлінні освіти і науки Київської міськдержадміністрації. Його начальник Борис Жебровський, віддаючи належне ролі класного керівника взагалі і куратора в п’ятому класі (прощай, перша вчителько, здрастуй, доросла школо!), поставив за мету визначити кращих вчителів і розповсюдити їхній досвід. Організатором конкурсу виступив також педуніверситет імені Бориса Грінченка, а підтримали акцію міськрада профспілок працівників освіти і науки та редакція газети «Голос України».
Конкурс проведено у всіх районах міста (загалом 520 шкіл). Десять районних переможців і зібралися в Палаці дітей та юнацтва на другий етап.
...Кожен з учителів мав вельми потужну групу учасників свята (самі п’ятикласники) і підтримки (директори і батьки). Усі вони продемонстрували неабиякі особисті здібності й показали, на що здатні їхні енергійні талановиті діти. П’ятикласники Алли Добривечір (школа № 206), скажімо, дружать з театром, люблять музику; Любові Кулєшової (Слов’янська гімназія) —пісню, танці і спорт; Ірини Стусь (ліцей № 100 «Поділ») — кіномистецтво.
Ольга Маслова (гімназія № 56) куратором перший рік, але бачили б ви її та учнів на сцені. Вона довела, що живе за девізом: «Учень — це не амфора, яку треба заповнити, а факел, який треба запалити». Її колеги Валентина Поливач (школа № 102), Марина Гладченко (№ 26), Олена Клименко (гімназія № 43), Наталія Артем’єва (№ 301), Юлія Киця (№ 151) солідарні з колегою.
Журі дуже непросто було визначити кращу з кращих. І все-таки пальму першості воно віддало класному керівникові п’ятого класу школи № 31 Ірині Бутаковій. Їй слово:
— Участь дітей у конкурсі переконала, що нездібних немає. У нашому класі кожен з 25 учнів чимось захоплюється. Одні театром, інші пишуть вірші, танцюють, співають, малюють, займаються спортом, вишивають (навіть хлопці). До перемоги нас вели насамперед директор, колеги, вся школа.
Сама переможниця — учителька біології, географії, ритмики. Вона майстер спорту з гімнастики, каратистка...
У коридорах Міносвіти витає ідея поширити досвід киян і проводити конкурси перших вчителів, класних керівників тощо.
Це було б класно.