Це — спроба написання короткого літопису історії Центрвиборчкому. Історії непростої, напруженої, але надзвичайно цікавої і важливої для України. Так охарактеризував на презентації нове видання «Центральна виборча комісія: віхи становлення та розвитку» її автор голова ЦВК Михайло Рябець.
До книги увійшло 77 доповідей та виступів голови Центрвиборчкому на різноманітних форумах, науково-практичних конференціях, нарадах та семінарах. А більша частина матеріалів — це інтерв’ю Михайла Рябця вітчизняним та зарубіжним засобам масової інформації, п’ять із яких, зокрема, було опубліковано в «Голосі України». Матеріали розміщено в хронологічному порядку — з часу утворення ЦВК у листопаді 1997 року до сьогодення. В них читач може знайти аналіз підготовки та проведення парламентських виборів 1998 та 2002 року, президентських виборів 1999 року, всеукраїнського референдуму 2000 року, розповіді про голову ЦВК Михайла Рябця, як про політика та людину, його родину та захоплення. Видання є творчим доробком всього колективу ЦВК.
Невдовзі має відбутися ротація керівництва Центральної виборчої комісії, і Верховна Рада призначить її нового голову. Михайло Рябець подякував представникам засобів масової інформації за те, що саме вони допомогли «створити високопозитивний імідж ЦВК у суспільстві». Й звернувся до тієї людини, яка прийде після нього працювати на посаду голови Центрвиборчкому: «Щирість і відвертість у співпраці зі ЗМІ дасть лише позитивні наслідки».