Ми, народні депутати України — депутати-аграрники, члени Аграрної партії України, — глибоко стурбовані діями та позицією керівництва АПУ в питаннях аграрної політики і організації діяльності партії,
Яскравою ілюстрацією методів керівництва і позиції лідерів партії стало проведення Всеукраїнських зборів депутатів-аграрників рад усіх рівнів. На наше переконання, захід такого масштабу має залучати якнайширше коло політиків, які опікуються проблемами аграрного сектору і села, насамперед законодавців. Цього вимагають і інтереси загальної справи, і звичайна партійна етика. Проте, всупереч визначеному самим керівництвом партії порядку, на збори не було запрошено багатьох народних депутатів-аграрників, серед яких представники керівництва комітетів Верховної Ради України, відомі науковці, активні захисники інтересів селянства у вищому законодавчому органі країни. Тим самим фактично усунено від прийняття стратегічних для Аграрної партії рішень політиків, які мають власну позицію з питань формування політики партії та спроможні давати незалежні оцінки діям аграрного блоку уряду. Такі дії керівництва АПУ містять небезпеку розколу в лавах партії, шкодять її іміджу та справі відродження українського села.
Ми не можемо погодитися з оптимістичними оцінками стану справ в аграрному секторі, які звучали на зборах і в заявах лідерів партії. Не можна заплющувати очі на болючі проблеми, які потребують розв’язання.
Сьогодні на межі цілковитого розвалу перебуває соціальна сфера на селі, яка практично не має бюджетної підтримки. Багато питань стосовно оподаткування сільгоспвиробників залишилися невирішеними і їх відкладено на невизначений час. Досі не знайшли свого розв’язання проблеми пенсій на селі, високого рівня безробіття, зубожілого стану більшості сільських жителів. Водночас кошти, передбачені для дотацій сільгоспвиробникам, розчиняються у непрозорих механізмах їх розподілу, а не працюють на відродження села.
Ці та інші реальні проблеми села замовчуються за деклараціями досягнень, які насправді мають половинчастий характер. Як наслідок, погіршуються умови сільськогосподарського виробництва, гальмується вирішення гострих соціальних питань, зменшується авторитет партії і довіра людей до неї, що ставить під загрозу існування АПУ як самостійної політичної сили.
Ми, народні депутати-аграрники, вважаємо, що така позиція та дії керівництва партії не відповідають інтересам українського селянства і самої партії та потребують відповідної оцінки і висновків і в партійному середовищі, і з боку громадськості.
Народні депутати України:Микола ГапоЧка, Володимир ШклЯр, Михайло Зубець, Олег Юхновський, Леонід Сватков, Олексій КозаЧенко.