Лідер Компартії України Петро Симоненко пропонує провести експертизу діяльності фондів, інститутів, комітетів, програм розвитку, що фінансуються за рахунок закордонних спонсорів. Як передає прес-служба КПУ, П. Симоненко пропонує провести експертизу таких «суб’єктів впливу на політичні та виборчі процеси» парламентської комісії з моніторингу за дотриманням прав громадян під час проведення політичних і суспільних акцій у співробітництві з громадськими організаціями і, за потреби, правоохоронними структурами.

Лідер КПУ вважає, що предметом експертизи мають стати «відповідність статутної і практичної діяльності всіх організацій, що одержують гранти, не лише законодавству України, а й національним інтересам держави». Крім того, на думку П. Симоненка, має бути проведено експертизу «джерел і порядку фінансування конкретних програм, прямо чи опосередковано пов’язаних з виборами, ступенем втручання у внутрішні справи України з метою лобіювання інтересів західного капіталу».
«Сьогодні, коли процес політичної реформи в Україні входить у вирішальну стадію, особливо важливе встановлення дійового парламентського і громадського контролю над усіма його компонентами, — підкреслив лідер українських комуністів. — Не тільки політичні акції, формування ЦВК чи інформполітика, а і діяльність агентств та інститутів, які фінансують західні держави, мають перебувати під постійним контролем депутатів і громадськості». До такого висновку, на думку П. Симоненка, підштовхує аналіз політичних процесів на пострадянському просторі, особливо з урахуванням останніх подій у Грузії.