Вогнища напруженості на Сході країни повільно, але починають згасати. Це неймовірно дратує лялькарів з далекої північної столиці. Нині на передній план вийшли спроби дестабілізувати ситуацію в шахтарських колективах. У хід ідуть спекулятивні заяви, а то й відверта неправда. Наприклад, деякі затуманені федералізмом голови стверджують, що 80% працівників підприємства «Краснодонвугілля» (Луганська обл.) нібито вийшли на страйк. А що ж насправді?

«Основна частина колективу, тобто понад 97% співробітників, націлена на продовження стабільної роботи, — повідомляє генеральний директор ПАТ «Краснодонвугілля» Олександр Ангеловський. — Однак вони просто не можуть прорватися на робочі місця через блокпости й перегороджені дороги». Деяким шахтарям доводиться працювати понад норму, оскільки вони не можуть дочекатися зміни. Вахтові автобуси повертають на блокпостах перед в’їздом до міста. Серед тих, хто штурмував будівлю «Краснодонвугілля», помічені незнайомі люди, яких називають «гастролерами з Луганська». Така ситуація склалася в результаті того, що близько трьохсот людей протестували під будівлею ПАТ «Краснодонвугілля». Вони вимагали підвищення зарплати, а також «щоб шахтарі ходили на мітинги».

Упродовж останньої доби всі перші керівники ПАТ і директори шахт ведуть діалог з ініціативною групою, яку вибрали мітингувальники. «Ми пропонуємо рішення щодо врегулювання конфлікту. Я вважаю, що всі питання, які виникають у мітингувальників, необхідно вирішувати всередині колективів, на змінних зборах і конференціях за участю профспілок винятково шляхом переговорів і пошуку компромісу», — каже Олександр Ангеловський. — Сьогодні нас звинувачують у тому, що заробітна плата на шахтах занижена, деякі ЗМІ стверджують, що є затримки у виплатах. Це неправда.

Ми вчасно виплачуємо заробітну плату, яка повністю відповідає галузевим показникам. До того ж цього місяця відбудеться чергове підвищення зарплат. Фонд заробітної плати по об’єднанню зросте на 9 млн. гривень.

Однак деякі «гарячі голови» вимагають дворазового підвищення. Це не відповідає реальному стану справ в економіці. Крім того, за останні два роки ми змогли серйозно знизити рівень виробничого травматизму через впровадження нових стандартів у галузі охорони праці. Наразі протестувальники вимагають їх скасувати, оскільки працювати в нових умовах можуть не всі. Але людське життя — наш пріоритет, і ми ніколи не зійдемо з наміченого шляху».

Прокуратура Луганської області вже почала перевірку з питань оплати праці шахтарів ПАТ «Краснодонвугілля».

Луганськ.

Генеральний директор ПАТ «Краснодонвугілля» Олександр Ангеловський веде діалог з учасниками акції.

Фото Олега ЧАНКОТАДЗЕ.