Ранкове засідання 9 грудня
Народні депутати заслухали уряд щодо забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту ветеранів праці. Напередодні Дня захисту прав людини Міністр праці та соціального захисту Михайло Папієв запевняв: позитивні зрушення є. Нині, за його словами, в Україні десять мільйонів осіб пільгових категорій. На оплату пільгових та безплатних рецептів згідно з даними МОЗ витрачається близько 3 млрд. грн. Відповідно на одну особу витрачається 25 грн. щомісяця.
Крім того міністр запевнив, що уряд постійно шукає кошти для нормального соціального забезпечення та покращення ситуації в країні. За його словами, прогнозований вихід мінімальної пенсії до рівня прожиткового мінімуму очікується у 2008 році.
Голова Комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко наголосив на вкрай низькому забезпеченні пенсіонерів, які вже давно «забули запах хліба». Нинішні реформи, на його переконання, руйнують промисловий і аграрний сектори економіки, під їх гаслами збагачуються багаті, а бідні стають ще біднішими. Незадоволений народний депутат і тим, що пропозиції комітету про загальнообов’язкове державне страхування, які спрямовані на підвищення пенсії, не підтримали ані уряд, ані більшість депутатів. Кабмін, пояснюючи причини підвищення цін, посилається «на досвід цивілізованих країн». Буцімто у нас ціни на хліб у п’ять разів нижчі за європейські. Проте урядовці ніколи не кажуть, що пенсії і зарплати в Україні у 15 разів менші, ніж у Європі. Такі цифри згадували майже всі народні депутати, які виступали. Головна причина, на думку голови комітету, — невміння влади забезпечити стабільний соціально-економічний розвиток та розумно і справедливо використати великий потенціал країни.
Володимир Пузаков, Ольга Гінзбург та інші промовці зазначали, що економічні реформи — це економічний тероризм, а наміри урядовців поліпшити життя пенсіонерів, ветеранів і малозабезпечених громадян — лише декларації.
Народні депутати не раз наголошували на скасуванні постанови про заміну пільг на адресну допомогу, вони закликали урядовців знайти можливість повернути заощадження, зупинити підвищення цін на ліки та харчові продукти.
Наталя ЯРЕМЕНКО, Олена ГОРБУНОВА.