Не можна стверджувати, що нам надто вже поталанило в німецькому «Фестхалле Франкфурт» під час жеребкування відбіркових груп європейської зони чемпіонату світу 2006 року. Але і гнівити Бога також не варто, бо наша група далеко не найскладніша. Безумовно, підсумок для нас міг бути значно несприятливішим.

А хто справжні улюбленці долі, так це і малюкові зрозуміло. Скажімо, французи, а ще більше (вже за традицією) — росіяни. Утім, все по порядку. Саме руками відомого чемпіона «Формули-1», німця Міхаеля Шумахера та супер-арбітра з Італії П’єра-Луїджі Колінна було прокручено «рулетку» жеребкування.

Група 1. Чехія, Нідерланди, Румунія, Фінляндія, Македонія, Вірменія, Андорра.

Група 2. Туреччина, Данія, Греція, Україна, Грузія, Албанія, Казахстан.

Група 3. Португалія, Росія, Словаччина, Латвія, Естонія, Ліхтенштейн, Люксембург.

Група 4. Франція, Ірландія, Швейцарія, Ізраїль, Кіпр, Фарери.

Група 5. Італія, Словенія, Шотландія, Норвегія, Білорусь, Молдова.

Група 6. Англія, Польща, Австрія, Уельс, Північна Ірландія, Азербайджан.

Група 7. Іспанія, Бельгія, Сербія і Чорногорія, Боснія і Герцеговина, Литва, Сан-Марино.

Група 8. Швеція, Хорватія, Болгарія, Ісландія, Угорщина, Мальта.

Отже, знову доля звела нас з греками та албанцями. З рештою нинішніх суперників у кваліфікаційних турнірах Україна раніше не зустрічалася. Явним аутсайдером у групі вважають Казахстан. Та все це лише припущення. Команди Туреччини, Греції та Данії особливої реклами не потребують. Ну а Грузія з Албанією своїми перемогами над Росією довели, що очки просто так віддавати не збираються.

У нашому активі товариські матчі з турками і данцями, зіграні нинішнього року. В Копенгагені мінімальна поразка — 0:1, а в Ізмірі — 0:0. Також упродовж останніх років збірна України провела дві контрольні зустрічі з грузинами: перемога у Києві (2:1) і нічия (0:0) в Тбілісі. Але товариські контакти і матчі офіційні — абсолютно різні «опери».

Офіційні стосунки з Албанією відбулися 1997 року у відбірковому турнірі до чемпіонату світу-98. В обох поєдинках українці перемогли з однаковим рахунком — 1:0. Обидва рази (в іспанському місті Гранада і Києві) забивав Сергій Ребров.

— Я не розчарований результатом жеребкування і водночас не можу сказати, що задоволений ним. Його треба сприймати таким, який він є. Головне — не повторити тих помилок, яких припустилися мої попередники. Коли збірна втратила дорогоцінні очки там, де цього ніхто від неї не чекав. Тоді в нас все буде гаразд, і ми проб’ємося до фінальної частини чемпіонату світу, — сказав, спілкуючись телефоном із київськими журналістами після жеребкування, присутній на ньому наставник збірної України Олег Блохін. — Група у нас доволі сильна, хоча, відверто кажучи, нам могли дістатися і серйозніші суперники. Склад підібрався рівний, явного фаворита немає. Хоча, як на мене, боротьба за путівки до фінальної частини розгорнеться між Україною, Туреччиною, Данією і Грецією. Гадаю, за рівнем гри Албанія, Грузія і Казахстан нам поступаються.

А ось реакція на результати жеребкування президента ФФУ Григорія Суркіса:

— Насамперед варто відзначити, що нам не дісталися визнані фаворити — Англія, Іспанія, Франція та Італія. З іншого боку, вже той факт, що в нашій групі немає вірменів, є хорошою ознакою того, що все для нас повинно скластися якнайкраще. Команди Грузії, Албанії та Казахстану, безперечно, досить сильні. Однак Україна в зустрічах з цими командами очки втрачати не повинна. На нашу користь і той факт, що Олег Блохін тривалий час працював в Греції і знає сильні та слабкі сторони збірної цієї країни. З данцями ми нещодавно зустрічалися, і, як на мене, у тій товариській грі, попри наші кадрові проблеми, ми не мали програвати. Щодо Туреччини, то її очікує небезболісний процес зміни поколінь. Отож, усе в наших руках.

Ще один наставник української команди Андрій Баль вважає, що головне — з повагою ставитися до кожного суперника. І щоразу повністю віддаватися грі, думаючи про престиж Батьківщини. Тоді можна домогтися задуманого.

А між тим...

УЄФА оштрафувала федерацію футболу Туреччини на 80 тисяч швейцарських франків (близько 62 тисяч доларів) за безчинства на трибунах під час двох недавніх міжнародних матчів. Окрім того, трьох турецьких футболістів дискваліфіковано на різні терміни.

У Стамбулі 18 листопада під час матчу молодіжних збірних Туреччини та Німеччини вболівальники кидали на поле ракети. Одна з них влучила в арбітра, ще дві — в офіційних представників. Один із лайнсменів зазнав фізичної атаки з боку хуліганів. Справа дійшла навіть до того, що співробітники турецької служби безпеки ледве не побили німецьких футболістів. Ще однією причиною для покарання стала затримка початку відбіркового матчу Євро-2004 проти Латвії.

Гравця збірної Туреччини Бейхана Сумера відлучено від футболу на п’ять міжнародних матчів за грубу атаку на німецького воротаря наприкінці зустрічі. Аслана Кемаля дискваліфіковано на чотири поєдинки за рукоприкладство після фінального свистка. Стільки само пропустить Асик Емре, котрого вилучили за удар суперника ліктем у стиковому матчі чемпіонату Європи 2004 року проти команди Латвії. Усі дисциплінарні заходи наберуть сили в матчах відбіркового циклу чемпіонату світу-2006.

Хоча, якщо пригадати наші товариські матчі (національної і молодіжної збірних) з турками в Ізмірі навесні нинішнього року, то місцеві вболівальники поводилися стосовно нас винятково коректно...

* * *

Наступного року в рамках підготовки до відбіркового турніру чемпіонату світу збірна України може поспарингувати з серйозними суперниками. Обговорено можливий варіант організації контрольного поєдинку між національними командами України та Росії. Окрім того досягнуто попередньої домовленості провести товариський матч Франція—Україна 6 червня в Парижі.