Унікальними радоновими ваннами курорту «Хмільник», що на Вінниччині, могли б скористатися протягом року у два рази більше хворих, ніж нині, тобто сто тисяч чоловік, але...
«Пряник» для інвесторів
За словами міського голови Хмільника Володимира Мельничука, два важливі документи визначатимуть подальший розвиток курорту «Хмільник». Один з них чекає розгляду у Верховній Раді: законопроект «Про спеціальну економічну зону туристсько-рекреаційного типу курорту-поліса «Хмільник» підготовлений народним депутатом України від Вінниччини Миколою Катеринчуком. Як пояснив автор законопроекту, документ розрахований тільки на розвиток оздоровчої галузі. Бо саме вона є визначальною для цього чарівного куточка нашої держави.
Протягом останніх десяти років курорт майже не розширював санаторну базу. Навпаки. Кількість місць у діючих санаторіях, уточнив міський голова, навіть зменшувалася: об’єднуючи окремі номери, господарі створювали, і продовжують це робити тепер, помешкання поліпшеної якості — номери «люкс». Іноземців у старі «хороми» не поселиш... Мельничук розумів, що курорт потребує більшої уваги. «Природа дала нам такий безцінний дар, а ми, безпорадні, не можемо ним скористатися...»
Саме тому міський голова і депутати міськради, як мовиться, двома руками підтримали пропозицію про розробку законопроекту. Так, уже проведено роботи з відведення земельних ділянок під будівництво нових оздоровниць. Для цього передбачено від трьох до одинадцяти таких територій: все залежатиме від площі, на якій розміститься майбутній оздоровчий заклад.
Суть законопроекту — його М. Катеринчук презентував на сесії міськради — полягає у наданні пільг потенційному інвестору при будівництві нових оздоровниць або виробничих структур, що працюватимуть на курортну галузь. Пільги довгострокові: терміном на 30 років. Спершу в законопроекті декларувалася сума інвестицій у розмірі не менше 500 тисяч доларів. Порадившись з господарями міста, автор зменшив цифру до 300 тисяч доларів. На першому етапі головне — зацікавити бажаючих розвивати курортну галузь. Міський голова каже, що почати можна було б з конкретної справи: довгий час недобудованим стоїть 5-поверховий корпус санаторію «Березовий гай». Щоб завершити роботи, за попередніми підрахунками, потрібно приблизно 8 мільйонів гривень. Поки у ВР триватиме процедура прийняття згаданого законопроекту, потенційні інвестори можуть, так би мовити, придивитися до пропонованого об’єкта. Вкладати кошти у розвиток курортної справи, що й казати, надзвичайно вигідно. На жаль, не всі вітчизняні інвестори чомусь поділяють цю думку. Міський голова переконався в цьому після спілкування з окремими з них. Втім, якщо з’являться пільги...
За прикладом Трускавця
В. Мельничук припускає, що першими на їхню пропозицію можуть відгукнутися іноземці. На таку думку наштовхує приклад Трускавця. У розвиток цього міста-курорту нині вкладають кошти німці, чехи, поляки. Саме вони створюють курортну базу європейського зразка. Активний приплив інвестицій почав спостерігатися після того, як місто отримало статус курорта-поліса із запровадженням спеціальної економічної зони.
Хмільничани уважно вивчили досвід курортного містечка на Львівщині. Адже вони багато в чому схожі між собою: і Трускавець, і Хмільник мають однакову кількість населення, чарівні місця для відпочинку, а головне — джерела лікувальної води. Щоправда, у Трускавці значно більше санаторних закладів — 28. До цього тепер прагнуть у Хмільнику. Водночас міський голова Хмільника цікавився розвитком курортної бази у польському місті-побратимі Буско-Здруй, що у Свентошиському воєводстві. Тамтешні оздоровниці спеціалізуються на лікуванні таких само недуг, як у Хмільнику. Використовують для цього природний сірководень. Поляки, щоправда, пішли далеко вперед у використанні новітньої медичної апаратури. У Хмільнику, звичайно, теж мріють про це. До деякої міри сподіваються на підтримку побратимів. Гостинність поляків вражає, стверджує В. Мельничук: «Я б навіть сказав, вона не має меж. А це — запорука для порозуміння...»
Добрий господар хоче встигнути всюди
Другий документ, за яким розвиватиметься курорт, розробляють з ініціативи голови облдержадміністрації Віктора Коцемира. Після його зустрічі з Президентом України той дав доручення Кабміну підготувати програму розвитку курорту «Хмільник». Нині над нею працюють чотири міністерства. Звичайно, за безпосередньої участі міськради Хмільника та низки обласних відомств. «У нас, як у тому прислів’ї, — каже В. Мельничук. — Хитрий господар хоче встигнути на два весілля. Так і ми хочемо мати аж два документи. Жарти жартами, але, погодьтеся, курорт давно заслуговує на особливу увагу. Відрадно, що нарешті це зрозуміли на найвищому державному рівні. Йдеться, врешті-решт, про здоров’я людей...»
Представники Міністерства охорони здоров’я, які побували у Хмільнику, були переконані, що розробку названої програми доведеться починати, як мовиться, з чистого аркуша. Господарі здивували їх: ознайомивши з курортом, подали... вже підготовлений проект програми. Звичайно, він потребуватиме доопрацювання. Але всі розрахунки щодо розвитку самого курорту та інфраструктури міста з відповідними обгрунтуваннями і висновками спеціалістів, викладено на папері.
Як пояснив голова Вінницької облдержадміністрації Віктор Коцемир, значну частину необхідних коштів вишукуватимуть у регіоні. Зрештою, дещо вже робиться. Прикладом може слугувати спорудження шляхопроводу над залізничними коліями у Хмільнику. Через місто проходить автомагістраль із Західного регіону держави до столиці. Ще донедавна, доїхавши до Хмільника, водії транспортних засобів змушені були, як кажуть, робити гак. Об’їжджати доводилося дорогою не кращої якості. А все тому, що шляхопровід знаходився в аварійному стані. Його будівництво, жартували у Хмільнику, нагадувало будову століття. Три мільйони гривень, виділених з різних джерел фінансування області, будівельники освоїли у рекордно короткі строки — протягом трьох місяців минулого року: почали роботи у липні, а вже 8 жовтня перерізали стрічку.
Стримував рух транспорту ще один аварійний об’єкт — міст через річку Хвоса, притоку Південного Бугу (обидві річки протікають через курортне місто). Будували новий міст не набагато довше, ніж шляхопровід: з червня по жовтень нинішнього року. На черзі оновлення ще одного об’єкту — залізничного вокзалу. Втім, як би вінничани не старалися, власними силами курорт не підняти. Без допомоги держави ніяк не обійтися. Те, що ініційована ними програма розвитку курорту вкрай необхідна, змогли б, зокрема, підтвердити пацієнти. А скільки таких, як вони, мріють потрапити до Хмільника!..
 
Вінницька область.