Кримське селище Партеніт вирує вже тиждень — після самозахоплення кримськими татарами землі. Ситуація залишається напруженою і загрожує перерости в масове зіткнення. Заблокувавши в’їзд до селища на ялтинській трасі, активісти чекають відповідей на численні петиції в різні інстанції з проханням допомогти навести порядок і зупинити свавілля.

Активісти партенітського меджлісу на чолі з Ісмаїлом Сулеймановим стверджують, що на бунт їх спровокувала місцева влада. Акція протесту зумовлена нібито нехтуванням заявами кримських татар на виділення земельних ділянок під індивідуальне будівництво. Разом з тим — навколо ростуть котеджі, землю віддають кооперативам, під створення аквапарку тощо.

Виконувач обов’язків селищного голови Олександр Пчелінцев твердить, що акція була старанно продумана і організована. Мовляв, активісти меджлісу почали говорити про неї ще з початку осені. Весь цей час тривають переговори керівників селища, депутатів, представників прокуратури АРК. Представникам меджлісу доводять, що акція незаконна. Зокрема, самозахопники державної землі паралізували роботу колективу дослідного господарства Нікітського ботанічного саду «Приморського». За підрахунками фахівців, держава вже втратила три мільйони гривень від пошкодження терас і зрошувальних мереж.

Члени імпровізованих загонів самооброни заявили, що розблокують дороги і трасу лише після того, як влада дасть оцінку законності дій меджлісу. Навпроти стіною стоять і меджлісівці. Зіткнення не допускають підрозділи ОМОНу зі щитами і кийками.

 

Крим.