Завтра, 10 грудня, у Верховній Раді України відбудуться парламентські слухання про стратегію розвитку телерадіопростору України.

Нині у парламенті триває робота над новими редакціями законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення» та ін. Прийнятий в 1994 році закон про телебачення і радіомовлення сьогодні нездатний охопити всі напрями і проблеми розвитку цієї галузі. Адже багатьох явищ у вітчизняному телерадіопросторі на той час просто не існувало: не було недержавного телебачення і радіомовлення, а національний телерадіоінформаційний ринок лише починав формуватися. Натомість нині розвиваються кабельні та ефірні багатоканальні мережі, супутникове мовлення, телевізійні послуги за замовленням тощо. І це також потребує законодавчого врегулювання.

Схвалений у першому читанні проект нової редакції закону «Про телебачення і радіомовлення», авторами якого є народні депутати України Олександр Зінченко, Микола Томенко, Юрій Артеменко, Микола Баграєв та Володимир Яворівський, ставить за мету привести вітчизняну законодавчу базу у відповідність до європейських вимог, потреб та реалій розвитку національного телерадіоінформаційного ринку. У цьому законопроекті, зокрема, викладено базові засади діяльності та розвитку галузі: основні принципи державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, функції та повноваження органів державної влади, гарантії свободи діяльності телерадіоорганізацій, антимонопольні обмеження, захист інтересів національного телерадіовиробництва тощо.

Положення нової редакції закону надають Нацраді більші повноваження для впливу на формування інформаційного простору, а також, як стверджують автори законопроекту, захищають операторів та провайдерів від невмотивованого втручання в їхню діяльність. У законопроекті також докладніше, ніж у чинному законі, викладено права і обов’язки телерадіоорганізацій, їхніх працівників та телеглядачів і радіослухачів, визначено відповідальність за порушення законодавства, санкції до телерадіоорганізацій та провайдерів.

Водночас, можливо, що під час доопрацювання до прийняття у другому читанні та в цілому нова редакція закону про телебачення і радіомовлення зазнає істотних змін. Адже прийнятий за основу варіант викликав неоднозначну реакцію і в представників державних органів влади — Держкомінформу, Нацради, і в керівників телерадіокомпаній, журналістів. Учасники громадського обговорення, організованого Комітетом ВР з питань свободи слова та інформації, висловили низку принципових зауважень і пропозицій до законопроекту.

Однак усі сходяться в одному: зміни у законодавстві, що регулює вітчизняний телерадіопростір, уже давно назріли й вкрай необхідні. Тож дискусія, що відбудеться у стінах Верховної Ради під час парламентських слухань, допоможе прислухатися до позиції кожного — урядовців, телевізійників, радистів, і телеглядачів та радіослухачів.