Фракція Народно-демократичної партії вкрай стурбована ситуацією, що склалась із забезпеченням наших громадян однією з головних форм втілення української культури — книгою
За останнє десятиліття в Україні гостро постала проблема «вакууму української книги». І цей вакуум заповнюють сьогодні іноземні (переважно російські) видання. Наша книга виявилася неконкурентноздатною, особливо це стосується художньої книги. Поступово ця ситуація змінюється — книжковий ринок поповнюють українські підручники, навчальні посібники, адже без них взагалі не можна собі уявити функціонування системи освіти в Україні.
Але, звичайно, на цьому ми не маємо права зупинятись. Жодні дії задля утвердження української мови в Україні не зможуть зробити стільки, скільки зробить українська книга.
Для підтримки національного книговидавця вже багато зроблено. Найголовніше — це прийняття Верховною Радою України Закону «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» (06.03.2003), у прикінцевих положеннях якого передбачено ряд суттєвих пільг з оподаткування для українських книговидавців. На жаль, досі цей закон не набув чинності — його дію було призупинено Законом «Про Державний бюджет на 2003 рік». Проте зазначені пільги протягом цього року все-таки надавалися відповідно до положень інших законів України (зокрема, завдяки внесеним змінам до законів «Про податок на додану вартість» та «Про оподаткування прибутку підприємств»), що дало змогу книговидавцям розпочати процес переоснащення видавничо-поліграфічної бази та дещо розширити виробництво книжкової продукції в Україні.
Але дія згаданих норм закінчується 01.01.2004.
З поданням проекту Державного бюджету на 2004 рік стало зрозуміло, що українською книгою сьогодні жертвують. Але заради чого? А підготована до другого читання поступка щодо виробництва зошитів, підручників і навчальних посібників жодною мірою не рятує ситуації. Адже поза пільговим режимом залишається, приміром, література для дітей, наукова книга, художня література тощо. Видання української книги знову стане збитковим.
Завтра ми прийматимемо різні програми з оздоровлення книговидавничої справи, придушивши її сьогодні. Це суперечить всім законам логіки.
Такими темпами до 2008 року (а саме тоді пропонується зняти пільги для книговидавців) у нас не залишиться жодного платника податку по цій статті оподаткування, як не залишиться й української книги.
Оскільки 27 листопада було прийнято в цілому бюджет на 2004 рік, з метою поліпшення ситуації, що склалася у вітчизняному книговидавництві, фракція НДП розроблятиме законопроект, який передбачатиме вилучення пункту 37 статті 80 проекту закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» стосовно призупинення дії Закону «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» на 2004 рік.