На збори Асоціації міст України та громад до Києва приїхали понад 350 міських голів міст—членів асоціації. Участь у зборах взяли Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, народні депутати, представники уряду та адміністрації Президента.
У доповіді, з якою виступив президент АМУ київський міський голова Олександр Омельченко та в обговоренні і дискусіях учасників зібрання наголошувалося, що розвиток місцевого самоврядування в Україні відбувається «складно, суперечливо, а інколи й болісно». Незважаючи на те, що напрацьована законодавча база про місцеве самоврядування, ратифіковано Європейську хартію, відсутність законів про місцеві податки і збори, комунальну власність, адміністративно-територіальний устрій, територіальну громаду, місцеву міліцію, місцеві референдуми тощо «позбавляє ради та їх виконавчі органи можливості повною мірою здійснювати свою правоздатність на відповідній території».
В урочистій атмосфері було вручено нагороди юним переможцям всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Місто посміхається» та пролунали поздоровлення з Днем місцевого самоврядування.