У  Росії завершилася виборча кампанія. У неділю народ обере нових депутатів до Державної Думи. Підсумок минулого виборчого марафону один — Кремль домігся своєї мети не надто напружуючись.

Майбутня Дума буде так само керована, як і попередня. Якщо взяти політичні партії, котрі, поза сумнівом, є прохідними, то за ставленням до президента Путіна можна виділити насамперед «захоплених абсолютно» — це «Єдина Росія», ЛДПР, «Народна партія» і партія аграріїв (АПР). Дещо менш «захоплені» — «Родіна» на чолі з українофобом Дмитром Рогозіним, «покірні опозиціонери» — «Яблуко» і права — «СПС». А насправді в Росії єдина опозиційна партія — КПРФ на чолі з Геннадієм Зюгановим.
Передвиборний марафон запам’ятався тільки одним — відсіканням комуністів від електронних і друкованих ЗМІ, лайкою на адресу КПРФ. Кампанія велася так брутально і брудно, що симпатиків ідей ленінізму в російському суспільстві стало більше, ніж за часів СРСР. Як заявив Геннадій Зюганов журналістам, «так колись воювали з дисидентами і гомосексуалістами».
Наприклад, до «Яблука» Григорія Явлінського партія влади стала лояльніша. Адже Захід не вибачить, якщо в новій Думі не буде лібералів-демократів. У Думі також потрібні патріоти, які не відхилятимуться від генеральної лінії — це «Єдина Росія». Партія чиновників, очолюють її чиновники, і в Думі вона захищатиме чиновницькі інтереси і забезпечуватиме майбутні президентські вибори Володимира Путіна.
 
Москва.