Сьогодні Миколі Колессі — 100 літ. Він сам, патріарх української музичної культури, слухатиме у Львівській опері урочисту академію і концерт на свою честь. Звучатиме симфонія №1 соль мажор, диригент — Ярема Колесса, онук ювіляра.
Микола Колесса не любить слова «патріарх», бо там є щось бронзово-холодне, а його душу осінь не зачепила. Уявіть, слухаючи на І Міжнародному конкурсі диригентів імені Миколи Колесси свою Другу симфонію, він сказав: «Там дещо є зайве, треба скоротити!». Він не обходиться без ранішньої філіжанки кави, не цурається й люльки, його не полишає мудрий гумор: «Життя є гарне і варто жити, перетворюючи його на задоволення у всьому. Щоб було в ньому місце для творчості. А головне, аби була користь від людини і їй самій, і її оточенню».
...Микола Колесса народився в Самборі. Навчався у Празькій консерваторії, а у Львівській був ректором. У різні часи був диригентом оперного театру, оркестру філармонії, хорової капели «Трембіта». Його вчив ще Станіслав Людкевич, котрий прожив 103 роки. Він пам’ятає, як співав Іван Франко, з голосу котрого батько записував пісні. Жартує з приводу свого довголіття: «Живу та й живу. Те, що дожив до років Людкевича, для мене велика несподіванка!». Він виховав плеяду видатних диригентів, котрі припадали шанобливо до руки Учителя під час концертів, що відбулися днями у Львові.
Дивовижна оця нинішня зима-весна: у Львові продають на базарах проліски! Може, вони розквітли для Патріарха?
«Голос України» приєднується до всіх голосів, які нині співають «многая літа» знаменитому львів’янину.
 

Львів.