Індія надає великого значення першому візиту високої парламентської делегації із Києва часів незалежної України. В цьому запевнив Голову ВР України Володимира Литвина спікер Нижньої палати Парламенту Індії Манохар Джоші. Під час зустрічі в Делі він наголосив, що Індія зацікавлена в розвитку співпраці з Києвом у всіх галузях. Безумовно, сприятиме цьому і щойно створена в парламенті група дружби з Україною, до якої увійшло 17 депутатів, що представляють різні політичні партії. Як повідомив М. Джоші, її очолить один із найстаріших та найшанованіших членів індійського парламенту. До речі, аналогічна група в українському парламенті нинішнього складу була створена в липні 2002 року і налічує 18 депутатів.
Наступного року на запрошення В. Литвина М. Джоші відвідає Україну, а передуватиме цій події візит парламентської групи дружби, під час якого обговорять шляхи подальшої міжпарламентської співпраці. Володимир Литвин отримав згоду на відвідання України і від спікера Верхньої палати парламенту, віце-президента країни Б. С. Шекхавата.
Українська парламентська делегація протягом чотирьох днів офіційного візиту відкривала для себе Індію. В інтерв’ю журналістам, яке Володимир Литвин дав в аеропорту Делі перед поверненням до Києва, Голова ВР підбив підсумки візиту. «Ми просунулися далі у наших намірах мати довірливі стосунки, які б мали стратегічний вимір. 
Я думаю, головне те, що створена група дружби в парламенті Індії, друге — що ми домовилися створити спільну змішану парламентську комісію або групу, яка забезпечила б інвентаризацію і подальший контроль за виконанням наших домовленостей», — зазначив він. Важливим кроком у цьому напрямі може стати створення двосторонньої фахової комісії, яка на основі експертних оцінок розробить перспективний план розвитку співробітництва між нашими країнами. Таку пропозицію зробив українській стороні під час зустрічі з Володимиром Литвином Президент Індії Абдул Калам. Володимир Литвин висловив сподівання, що така ідея знайде підтримку в Президента та уряду України і вже «під час візиту Президента Індії наступного року цей документ можна було б на рівні президентів розглянути і схвалити. Я думаю тоді можна буде виробити чітку систему роботи на результат».
«Відбулося осмислення того, що нам потрібно переходити від ситуативних зв’язків до постійної роботи, враховуючи можливості кожної зі сторін, а також світові процеси».
На переконання Володимира Литвина, Делі та Київ мають багато невикористаних можливостей для співпраці в усіх галузях, починаючи з енергетики та металургії і закінчуючи будівництвом доріг і метро. На запитання «ГУ», що треба зробити в Києві на законодавчому рівні для поглиблення економічної співпраці з Делі, Володимир Литвин відповів так: просто потрібне бажання, і «загальнодержавні справи» мають брати гору над «корпоративними, груповими і клановими». Якщо є до України інтерес таких потужних промислових груп, як індійська «ТАТА», є бажання прийти в нашу країну всерйоз і надовго, «ми повинні чітко викласти наші умови і забезпечити прозорі правила гри» для бізнесу, прозорість роздержавлення («в процесі приватизації повинні перемагати ті, хто запропонує кращі умови, і не повинні брати гору кулуарні домовленості між певними групами, які намагаються поділити всю економіку»), — зауважив Голова ВР. «Ми сьогодні кровно зацікавлені в інвестиціях, а для цього повинні створити прозорі і зрозумілі правила гри, а головне — забезпечити стабільність в Україні. Для того, щоб інвестор був переконаний, що Україна буде сьогодні, завтра і надалі передбачуваною, що дії влади будуть послідовними».
Наші підприємства вже активно працюють з індійцями, зокрема, з реконструкції місцевих меткомбінатів, в енергетиці, але є ще великі незадіяні можливості.
Цікаво, що 80 відсотків металургійних і коксохімічних комбінатів в Індії за радянських часів побудували саме українські фахівці, тож перспективи взяти участь в їх реконструкції та у спорудженні нових підприємств у нас великі. «Слова Президента Індії про те, що треба розробити стратегічні програми розвитку і подивитися на 10—15 років вперед, є справедливими. Наша комісія має великий шмат роботи», — підсумував Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індія народний депутат України Юрій Єхануров.
На жаль, у жорсткій конкурентній боротьбі з Росією за південноазійські ринки ми поки що програємо. Так було і в оборонній галузі, коли Україна після невдалих переговорів з Делі була змушена укласти танковий