В українському чемпіонаті, власне, давно вже почалася велика перерва між першим і другим колом. Більшість клубів догулюють відпустку і збираються розпочати підготовчий період до другої половини сезону. Але є й такі, скажімо, київське «Динамо», хто про відпочинок лише мріє. У динамівців, як відомо, 10 грудня дуже відповідальний матч Ліги чемпіонів на НСК «Олімпійський» проти італійського «Інтера».

Утім, настане момент, коли всі будуть, як то кажуть, у роботі. Тому, гадаємо, нашим читачам — прихильникам футболу цікаво буде дізнатися про плани клубів вищої ліги у час зимових канікул. Звичайно, залежно від матеріального забезпечення можливості не у всіх однакові. Але найчастіше на маршрутах українських команд трапляється Туреччина. Отут нам ніяк не підходять слова з відомого російського шлягера першої половини минулого століття про непотрібність берега турецького. Там для футболістів чудові умови для зимової підготовки.

Донецький «Шахтар» 15 грудня розпочне збір у рідному місті. На січень планується робота в Об’єднаних Арабських Еміратах. У лютому «гірники» вирушать до Іспанії. Як обіцяв їхній наставник Бернд Шустер, вони, можливо, зіграють товариський матч з «Барселоною» або ще якимсь елітним клубом цієї країни. І це реально, бо Шустер в Іспанії — людина своя. Грав там і тренував місцеві команди.

Київське «Динамо» остаточно з планами визначиться лише після 10 грудня. Однак, найпевніше, в них значитиметься традиційний січневий турнір у Москві — «Кубок чемпіонів Співдружності».

Дніпропетровці, які так нас порадували виступами в розіграші Кубка УЄФА, зберуться вдома 3 січня. Потім шляхи команди проляжуть до Туреччини та Іспанії.

Широка географія місць тренувань у донецького «Металурга». А почнеться робота в Донецьку 17 грудня. Далі — Туреччина, Іспанія і, зрозуміло, рідні для виконуючого обов’язки головного тренера Віллема Фреша Нідерланди.

«Чорноморець» і вдома має море та м’який клімат. Але, окрім цього, планує побувати в ОАЕ і Туреччині. Щось схоже відбуватиметься і з «Оболонню»: з 20 грудня — в Києві, січень-лютий — Туреччина.

Як і земляки, «Арсенал» до нового року тренуватиметься вдома, у січні й лютому — в Туреччині. Місце третього збору ще не визначено. «Ворскла-Нафтогаз» не омине Полтаву, потім відвідає Словаччину і двічі побуває в Туреччині.

Досить колоритні плани у «Карпат». Міркуйте самі, грудень — Трускавець: питимуть цілющу водичку і закладатимуть підвалини фізичної підготовки. У січні зроблять марш-кидок через океан до Бразилії. А в лютому на львів’ян чекають Туреччина та Угорщина.

Маршрути запорізького «Металурга» — вдома, Словаччина, Туреччина, Італія, Угорщина.

Футболісти «Іллічівця» певний час не залишатимуть кордони рідної держави: Маріуполь, Пуща-Водиця під Києвом, Крим. А на закуску — Туреччина. «Борисфен» почне роботу з 20 грудня вдома і продовжить її у січні. Того самого місяця побуває в Туреччині, в лютому — в Хорватії.

У «Волині» досить скромні плани. Після луцького періоду вона вирушить до Закарпаття. У січні — робота в Криму. А що буде в лютому, поки що не вирішили. «Таврія» готуватиметься на своєму півострові. І лише в лютому «стрибне» на протилежний берег Чорного моря, до сусідньої Туреччини.

Насамкінець про графік підготовки «Зірки»: з 15 грудня — Кіровоград, кінець місяця і січень — Крим, лютий — Угорщина або Словаччина.