Звернення
Майже рік ми, депутати Тернопільської обласної ради, разом із переважною більшістю громадськості краю, виступаємо проти вилучення комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та їх подальшої передачі у власність УПЦ Московського патріархату.
Звертаючися з цього приводу до Кабінету Міністрів України ще 30 січня ц. р., Тернопільська обласна рада інформувала, що впродовж останніх років у регіоні завдяки великим зусиллям місцевих органів представницької і виконавчої влади, політичних і громадських організацій, завдяки добрій волі всіх жителів намітилася позитивна тенденція успішного розв’язання проблем міжконфесійних відносин і що задля збереження громадського спокою та недопущення появи будь-яких передумов для загострення стосунків між релігійними громадами просила залишити комплекс споруд Почаївської Свято-Успенської лаври у державній власності.
У зверненні до Президента України Л. Кучми, Прем’єр-міністра України В. Януковича, Голови Верховної Ради України В. Литвина від 27 червня 2003 року Тернопільська обласна рада ще раз однозначно висловила думку тернополян, що Почаївська лавра є духовною святинею і надбанням усього українського народу і як загальноукраїнська історико-архітектурна пам’ятка має належати українському народові.
У своєму зверненні особисто до Президента України Л. Кучми від 12 вересня 2003 року Тернопільська обласна рада вимагає від гаранта Конституції України скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 липня 2003 року № 438-р «Про виключення із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври», притягнути до відповідальності посадових осіб, які спричинили цю небезпечну ситуацію, ініціювати невідкладну розробку проекту закону України «Про Національні Духовні Святині України», до переліку яких має ввійти й Почаївська лавра.
Ми, депутати Тернопільської обласної ради, вчергове підтверджуємо саме таку свою політичну волю і прагнення переважної більшості громадськості краю і вимагаємо від Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:
— з метою виховання громадян України в дусі національної ідеї розробити і прийняти закон України, яким визначити державну ідеологію, яка спиралася б на національні святині;
— на державному рівні скласти і затвердити перелік найвизначніших пам’яток архітектури, історії і культури, які є Національними Духовними Святинями і не підлягають передачі у власність релігійним організаціям (з обов’язковим включенням до цього комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври).
Нині на Тернопільщині активно шириться рух громадськості стосовно надання Почаївській лаврі статусу Національної Духовної Святині України.
Тернопільська обласна рада рішенням від 12 вересня 2003 року №168 підтримала цю громадську ініціативу, а також просить Верховну Раду України і Кабінет Міністрів України підтримати її.
Ми, депутати Тернопільської обласної ради, схвально ставимося до спільних дій лідерів трьох християнських українських церков і підтримуємо звернення до Президента України Л. Кучми Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви Мефодія, глави Української Греко-Католицької Церкви Любомира Гузара з проханням негайно вжити належних заходів для повернення споруд Почаївської Свято-Успенської лаври до складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.
Депутати Тернопільської обласної ради переконані, що це єдино правильне рішення, воно відповідатиме засадам незалежної суверенної української держави, сприятиме консолідації нації та розбудові українського суспільства.
Прийнято на сьомій сесії Тернопільської обласної ради 18 листопада 2003 року.
Ще раз про Почаївську Свято-Успенську лавру
Тернопільська обласна рада на одному зі своїх засідань ретельно розглянула проблему, навколо якої вже тривалий час розгорнуто дискусію, і дійшла висновку про необхідність надання Почаївській лаврі статусу Національної Духовної Святині України. Своє рішення рада сконцентрувала у зверненні. Публікується нижче.