Дорогі друзі!
Це свято збігається з річницею ухвалення 1990 року першого закону про самоврядування і є свідченням важливості цього інституту в утвердженні демократичних засад розвитку нашого суспільства.
Місцеве самоврядування — найбільш наближений до людей рівень влади, який базується на активності та ініціативі громадян і відіграє провідну роль у вихованні гуманістичних традицій, налагодженні плідної співпраці громадськості та обраних нею представницьких органів.
Київ має свою специфіку здійснення місцевого самоврядування. Відповідно до Конституції України воно регламентується окремим законом про столицю. Ухвалення цього закону дало змогу міській громаді краще впливати на всі процеси, які відбуваються в столиці, брати участь в обговоренні важливих питань розвитку Києва, здійснювати контроль за виконанням рішень Київради та її виконавчого органу (Київської міської державної адміністрації), спільно з місцевою владою відстоювати інтереси кожного мешканця майже тримільйонного мегаполіса.
Діяльність міської влади завжди на виду. Вона відкрита, прозора і спрямована лише на одне — на задоволення життєвих потреб киян і гостей столиці. Завдяки злагодженій роботі представницької і виконавчої гілок влади, тісному співробітництву з територіальною громадою Київ упевнено виконує роль національного лідера в реформуванні економіки, забезпеченні соціального захисту незаможних громадян, розвитку культури та відродженні духовності українського народу.
Неухильне зростання промислового потенціалу, стабільне виконання міського бюджету, найбільший серед регіонів обсяг соціальних програм і найвищий у державі рівень середньої заробітної плати, відсутність безробіття, позитивні зрушення в демографічній сфері, безперебійне забезпечення киян водою, теплом та електроенергію — все це є результатом гармонійної взаємодії столичної громади та органів місцевого самоврядування.
На сьогодні Київ залишається одним з найголовніших в Україні форпостів самоврядування. Водночас у столиці і країні загалом нам треба ще багато працювати над тим, щоб народовладдя досягло сучасного європейського рівня. Тож давайте разом прямувати до цієї благородної мети!
Нехай День місцевого самоврядування стане для нас ще одним об’єднуючим імпульсом у спільному прагненні зробити наші міста, села і всю Україну щасливими і багатими!
З повагою, київський міський голова, президент Асоціації міст України та громад Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО.