Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації провів «круглий стіл» з обговорення експертних оцінок проектів законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення».

Експерти Ради Європи — представник профільного підрозділу Секретаріату Ради Європи К. Пуарель та експерт РЄ К. Якубович — досить високо оцінили проект закону України «Про телебачення і радіомовлення», розроблений народними депутатами України О. Зінченком, М. Томенком, Ю. Артеменком, М. Баграєвим та В. Яворівським, прийнятий парламентом у першому читанні. Водночас було піддано критиці намагання українського уряду запровадити механізми подвійного ліцензування телерадіомовлення, а також знизити роль Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, передавши частину її повноважень Держтелерадіо.

Голова профільного парламентського комітету М. Томенко також поінформував учасників обговорення про те, що під час підготовки проекту Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» до другого читання було враховано всі принципові зауваження Ради Європи щодо статусу цього конституційного органу.

У свою чергу Голова Державного комітету телебачення та радіомовлення України Іван Чиж заявив, що схвалена парламентом у першому читанні редакція закону «Про телебачення і радіомовлення» обмежує конституційні права громадян на одержання об’єктивної інформації. На його погляд, необхідно розбудовувати суспільне телерадіомовлення, для чого потрібно прийняти Концепцію національної інформаційної політики та Інформаційний кодекс, де буде відпрацьовано всі правові механізми.