У рамках офіційного візиту Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Республіки Індія відбулася його зустріч із Президентом Індії Абдулом Каламом. «Ми хочемо, щоб Індія була стратегічним партнером України, а зі свого боку Україна є і буде найдійним, передбачуваним і ефективним партнером для Індії», —наголосив під час розмови Володимир Литвин. Він передав вітання від Президента України Леоніда Кучми і нагадав, що Україна готується до офіційного візиту Президента Індії, який має відбутися наступного року.
Як повідомив журналістам прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, Володимир Литвин висловив упевненість, що цей візит буде таким ефективним, як і державний візит Леоніда Кучми до Індії 2002 року. Обидві сторони висловили також упевненість у тому, що Київ та Делі мають активізувати співпрацю в усіх сферах, передовсім в економіці.
Про взаємну зацікавленість сторін свідчило й те, що зустріч Президента Індії та Голови ВР тривала годину замість запланованих тридцяти хвилин. Співрозмовники обговорили міжнародну ситуацію. Як зазначив індійський Президент, нині з огляду на складну міжнародну ситуацію особливого значення набуває спільна робота в ООН та інших міжнародних інституціях, важлива для інтересів кожної з держав. «Однополюсний світ не зможе забезпечити усталений порядок, отже, потрібно переосмислити роль і місце ООН і, зокрема, реформувати Раду Безпеки ООН. Позиції України та Індії щодо цього збігаються і дають змогу робити спільні кроки», — додав Володимир Литвин. Він наголосив: позиція України стосовно того, що Індія повинна стати членом Ради Безпеки ООН, залишається незмінною. Верховна Рада рішуче засуджує будь-які прояви тероризму, сепаратизму та релігійного екстремізму і виступає за вирішення гострих питань двосторонніх відносин винятково шляхом мирних переговорів, зазначив Голова ВР. І додав, що Київ виступає проти втручання третіх сторін у «кашмірське питання», а також проти внесення його до порядку денного Генеральної Асамблеї ООН. «Ми вітаємо конструктивні ініціативи індійської сторони, її прагнення зняти напруження у двосторонньому мирному діалозі (з Пакистаном. — «ГУ») і сподіваємося, що ці зусилля сприятимуть миру», — сказав Володимир Литвин.
Президент Індії висловився за активізацію україно-індійської співпраці і водночас зазначив, що спільні двосторонні комісії є недостатньо ефективним інструментом для реалізації потенціалу двостороннього партнерства. Він запропонував розробити широкомасштабну модель спільної роботи. Це передбачає створення фахових комісій у різних сферах співробітництва, що «визначали б можливості кожної країни, розробили б спеціалізовані проекти, програми співпраці задля створення конкурентоспроможної, наукоємної продукції світового рівня. Приміром, у космічній галузі». Майбутній візит Президента Індії до України буде доброю нагодою конкретизувати ці плани, зазначив Володимир Литвин.
 
Делі.