Хто хоч раз виїжджав за межі України, той знайомий з роботою прикордонної служби. У зв’язку з цим спогади в моїх співвітчизників можуть бути дуже суперечливі. Одні згадають довгі чекання на контрольно-пропускних пунктах у довжелезних колонах машин. Інші — поетапне спілкування з митниками і проходження паспортного контролю. Черги і тривала перевірка документів —у минулому. З того часу, як прикордонні війська реформувалися в Державну прикордонну службу України, все змінилося, стверджують наші захисники кордонів. Змінилося на краще, наблизившись до європейських стандартів.

А наступний рік має стати роком реформи служби з охорони кордону, насамперед основних її підрозділів — прикордонних застав і відділень прикордонного контролю. Про це заявив голова Державної прикордонної служби Микола Литвин на нещодавніх зборах керівного складу очолюваної ним структури.
Для легалів — швидкий і делікатний пропуск
...Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Здійснив посадку літак з Москви. На наших очах протягом хвилин 8—10 усі пасажири цього рейсу пройшли паспортний контроль. Норму — 45 секунд на одного пасажира — прикордонники виконали без великих зусиль.
Як стверджує начальник управління прикордонного контролю й реєстрації полковник Віталій Антонюк, цього року було введено нову технологію прикордонного контролю на всіх контрольно-пропускних пунктах.
Сьогодні наша система відповідає європейським вимогам. Її елементи є в інших країнах, але український варіант — не калька, а імовірніше, компіляція кращої практики з урахуванням наших особливостей і можливостей.
Для порушників — комфортний профілакторій
Утім, людський чинник — це основне не тільки в системі пропуску громадян через кордон нашої країни. Гуманним стає і утримування порушників.
Головне, стверджує начальник окремого контрольно-пропускного пункту (ОКПП) «Київ» генерал-майор Микола Голик, щоб затриманий іноземець почувався тут, як удома, і зрозумів, що до нього ставляться, як до людини попри те, яке правопорушення він вчинив.
Для цього обладнують пункти тимчасового утриманння за новими для нас, європейськими стандартами.
Чесно кажучи, цей ізолятор-гуртожиток для затриманих мігрантів при ОКПП «Київ» більше нагадує санаторій-профілакторій. Його призначення видають хіба що ґрати на євровікні і вмонтовані в підлогу стіл і стільці.
У «готелі» для нелегалів є і санпропускник з душем, і кімната слідчого, де оформляють затриманого, і кабінет для медогляду, і житловий номер на чотири особи зі свіжою не тільки постіллю, а й пресою на журнальному столику і телевізором.
Харчування затриманим, як запевнив начальник ОКПП, поставлятимуть в одноразовому посуді з кухні аеропорту. Гарантується триразове «літакове» меню, причому з урахуванням особливостей національних традицій іноземця.
Поки що утримування ізолятора здійснюється за рахунок місцевих можливостей. Прикордонники шукають меценатів і спонсорів для фінансування «готелю» для нелегалів. У ньому затриманий може бути три доби і більше. При цьому завдання охоронців закону — якнайшвидше розібратися і відпустити людину.