Українському бізнесу ще належить відкрити для себе Індію. Цьому, безумовно, сприятиме офіційний візит, який сьогодні завершується, української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.
У цій країні для нас багато незвичних речей. Приміром, згідно з Конституцією Індії вищим органом законодавчої влади є парламент, який складається з президента і двох палат: верхньої — Ради штатів і нижньої — Народної палати. Під час зустрічі Голови Верховної Ради з віце-президентом Індії, головою верхньої палати Бхайроном Шекхаватом відбувся обмін думками про місце і роль парламентів, парламентської системи загалом в Індії та Україні. Як повідомив журналістам Володимир Литвин, розмова була цікава і корисна, адже Індія є однією з найстаріших демократій у світі.
Під час зустрічі йшлося про поглиблення співпраці передусім в економічній сфері. «У нас є всі підстави щонайменше подвоїти товарообіг», — зазначив Володимир Литвин. «Цього року він зріс майже на третину, але й це не межа», — додав він. Під час зустрічі обговорювалися перспективи співпраці насамперед в наукоємних галузях, зокрема в космічній. Чималу увагу приділили питанням військово-технічної співпраці. Співрозмовники говорили і про необхідність координації зусиль Києва та Делі з метою забезпечення взаємної підтримки в міжнародних інституціях і на світовій арені загалом. Відбулася також зустріч Голови Верховної Ради з віце-прем’єр-міністром Індії Аталом Біхарі Ваджпаї.
Цей візит, за словами Володимира Литвина, «покликаний закріпити вже досягнуті домовленості, окреслити коло питань, з яких парламенти можуть співпрацювати», а також забезпечити контроль з реалізації домовленостей, досягнутих на рівні виконавчої влади. Володимир Литвин запропонував створити міжпарламентську комісію для контролю за двосторонньою співпрацею в усіх сферах. Він запросив пана Шекхавата відвідати Київ з візитом, під час якого буде остаточно сформульовано форму роботи цієї комісії.
Індійська сторона висловила зацікавленість в активізації співпраці в науці, промисловості, енергетиці, а також сільському господарстві, про що і було заявлено.
Зацікавленість у співробітництві в хімічній промисловості, сфері послуг, виробництві товарів народного вжитку, металургії та автомобілебудуванні з Києвом відчувалася і під час зустрічі Голови Верховної Ради з представниками ділових кіл Індії. Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради Ігор Сторожук, на зустрічі були представники найбільшої в Індії промислової групи «ТАТА», річний оборот якої майже дорівнює обсягу державного бюджету України — 10,4 млрд. доларів. Представники групи висловили готовність інвестувати в українську економіку, зокрема в металургію (брати участь у реконструкції наших металургійних комбінатів), а також в наш готельний бізнес.
Володимир Литвин зазначив, що Київ та Делі мають перспективи для співпраці і в інших галузях — від сільського господарства до космосу. Цікаво, що за участю індійського капіталу в Україні виготовляється кожна третя пляшка пива («Рогань», «Чернігівське», «Янтар»).
Сприятиме розвитку двосторонньої співпраці і відновлення прямого авіасполучення Київ—Делі, заплановане на 6 грудня, а також нещодавно укладена угода про морське торговельне судноплавство, яка відкриє українські порти для індійських товарів. А щоб індійські законодавці дізналися більше про нашу державу, Володимир Литвин передав Делійській парламентській бібліотеці добірку книжок про Україну.
Перспективи двосторонньої співпраці обговорювали і під час зустрічі української парламентської делегації з міністром з парламентських справ Сушмою Сварадж та спікером нижньої палати парламенту паном Манохаром Джоші. Крім цього, Володимир Литвин узяв участь у святковій церемонії відкриття пам’ятника видатному громадському діячу Індії Махатма Джіотірао Бхуле біля приміщення парламенту.
Нью-Делі.