Наступного року українцю, який не може похвалитися своїм здоров’ям, доведеться розкошелитися. Дорожчають медичні препарати: спиртовмісні — на 50, інші — на 30 відсотків. Майбутнє підвищення цін спровокує введення ПДВ на ліки і скасування пільги на спирт фармацевтам.

Насамперед це вдарить по бюджету незаможних громадян — пенсіонерів та інвалідів. Саме тих шарів населення, які найбільше і найчастіше потребують медичної допомоги. Поки що незрозуміло, як цей крок співвідноситиметься з попередніми намірами уряду зробити ліки (принаймні вітчизняні) доступнішими для народу. Згадується, у переддень 2003 року Міністр економіки України Валерій Хорошковський заявив, що буде зроблено все можливе, щоб на 25 відсотків знизити ціни на українські медикаменти...

Утім, ще тоді було незрозуміло, за рахунок чого уряд збирається здешевити вітчизняну фармпродукцію? Адже в її собівартість входить сировина (яку переважно закуповують в іноземних постачальників), обладнання, робоча сила тощо. Дешевше бути не може, стверджував тоді президент фармацевтичної асоціації. А дорожче? Реально ціни на ліки вже піднялися. Фахівці пов’язують це зростання з 30-відсотковою аптечною фіксованою націнкою, встановленою, а точніше відновленою, торік. Через неї аптекам вигідніше реалізувати дорогий імпортний асортимент, аніж дешевий наш. За даними деяких економічних видань, імпорт ліків на українському ринку становить 46 відсотків від загального обсягу фармпродукції.

На медикаменти (у розрахунку на одну людину) у країнах ЄС витрачається майже 250 євро, у Прибалтиці — 25 євро, у Росії — 9 євро, в Україні — 2,5 євро на рік. Щоправда, наше Мінохорони здоров’я ще влітку оголосило  про створення державної програми забезпечення населення лікарськими засобами. Мета цієї програми — виробити національну фармакологічну політику. У рамках якої незабаром має бути розроблено спеціальний перелік українських препаратів і стандарти лікування. Цей документ нібито гарантуватиме  народу доступність медпрепаратів, їх якість і безпеку. Як коригуватиметься ця програма в контексті майбутнього подорожчання ліків, поки що неясно. Чесно було б вилучити з неї слово «доступність».