Що подарувати дитині? Цим питанням уже тепер переймаються чимало батьків, адже до Різдва і Нового року залишилося не так вже й багато часу. За твердженням психологів, найдорожчим подарунком до свята для дитини може стати ваша увага і... перемир’я між мамою і татом. А цього в магазині не купиш.
Як повідомила газета «Репуббліка», туринський дослідний центр «L’Оssеrvаtоrіо dell’ Іmmagіnarіo» опитав 1100 дітлахів. З’ясувалося, що діти, які ще не відрізняють назву предмета від власного імені, наприклад, слово «лялька» від імені «Барбі», часто-густо хочуть одержати в подарунок «нематеріальні» речі: приміром, щоб видужав дідусь або братик, щоб батьки не сварилися.
Коли йдеться про подарунки традиційні, діти від 3 до 5 років надають особливого значення їх розміру. «Я більше не хочу маленьку мавпочку, хочу велику», кажуть вони. Або: «Мені потрібний довгий динозавр». Дивлячись на своїх батьків, вони можуть зажадати мобільний телефон, «який увесь час дзвонить», чи інструменти ентомолога. Є подарунки-«досягнення», котрі допомагають дорослішати: у цьому списку самокати і велосипеди, а також м’ячі та інші іграшки. Єдина дитина в родині часто вимагає «уявних друзів»: «Мені потрібний екшн-мен (лялька для хлопчиків), що вміє битися».
На щастя, разом з подарунками, нав’язаними рекламою, діти хотіли б одержати і такі казкові речі, як «мітла, як у мами, але котра може літати».
Цікаво, що на запитання: «Коли ти був по-справжньому щасливий?» малята відповідали приблизно так: «Коли я грав з татом у футбол», «Коли я був на морі». І навіть так: «Коли я народився!»
Підготувала Ганна ЛУКАНСЬКА.