30  листопада в усіх костелах Польщі було зачитано лист до вірних з роз’ясненням змін, що стосуються правил додержання різдвяного посту.

Як відомо, у православних і греко-католиків цей піст починається раніше, ніж у римо-католиків. Згідно з нашими церковними статутами 40 днів перед Різдвом — це період молитви, каяття, вживання тільки пісної їжі та утримання від різних веселих забав, видовищ, ігор... Звільняються від посту лише хворі, вагітні, діти, подорожні, а також ті, хто харчується в чужих людей.

А ось наші сусіди-поляки, відомі світові своїми твердими католицькими традиціями, від 30 листопада отримали дозвіл Апостольського престолу на споживання м’ясних виробів у переддень Різдва Христового... Ватикан дещо послабив вимоги до вірних на прохання примаса католицького костелу в Польщі Ю. Глемпа. Ці зміни стосуються і «пісного меню», і кількості свят, під час яких вірні зобов’язані брати участь у літургії.

Згідно з канонічним правом усі католики повинні брати участь у літургії щонеділі та в так звані обов’язкові свята. Порушення цієї заповіді є гріхом. Відтепер у переліку «обов’язкових свят» залишилося лише п’ять — перший день Різдва Христового (25 грудня), Новий рік — Матері Божої (1 січня), Трьох Королів — Об’явлення (6 січня), Боже Тіло — Пресвятої Євхаристії (свято рухоме), Успіння Матері Божої (15 серпня) та Всіх Святих (1 листопада). Великодня в цьому переліку немає з тієї простої причини, що це свято завжди припадає на неділю, коли обов’язкова участь у літургії.

Як пояснили «ГУ» в єпископаті, дозвіл на споживання м’яса у переддень Різдва Христового (Вігілія) не є революційним: його було надано ще 1983 року, але більшість ксьондзів нововведення не сприйняли і дотримувалися декрету примаса Польщі, датованого 1966 роком. Тепер утримання від споживання м’ясного обов’язкове для польських католиків, яким більше 14 років, кожної п’ятниці, у перший день Великого посту та у Велику П’ятницю.

Реакція вірних на нововведення стане відома вже найближчими днями. Проте більшість моїх польських знайомих не збираються міняти традиційної у Святвечір національної страви — коропа — на шинку.

 

Варшава.