Законопроект про схвалення рішення Президента України про направлення українського миротворчого контингенту для участі України в Місії Організації Об’єднаних Націй у Ліберії викликав неоднозначну реакцію в парламенті й не набрав необхідної кількості голосів народних депутатів. Однак Президент України Леонід Кучма звернувся до Верховної Ради з проханням повторно розглянути це питання. До законопроекту внесено доповнення, у якому йтиметься про те, що українські миротворці не братимуть участі в бойових діях, а лише у миротворчих операціях відповідно до документів ООН. По коментар наш кореспондент звернувся до першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Бориса АНДРЕСЮКА.
— Чим спричинена потреба направляти український миротворчий контингент до Ліберії?
— Рішення Президента України про направлення українського миротворчого контингенту до Ліберії прийнято, враховуючи зобов’язання України як держави—члена ООН, беручи до уваги Резолюції Ради Безпеки ООН, вважаючи, що участь нашої держави у врегулюванні конфлікту в Ліберії відповідає інтересам миру і безпеки, національним інтересам держави, на підставі пропозиції Ради національної безпеки та оборони України та відповідно до Закону «Про участь України в міжнародних миротворчих операціях».
— Які завдання виконуватимуть українські миротворці в Ліберії?
— Надання допомоги, в тому числі й медичної, цивільному населенню, участь у ліквідації наслідків військового конфлікту, у перевезенні складу місії ООН вертольотами тощо.
— За рахунок чого фінансуватиметься участь України в Місії ООН?
— За рахунок коштів із Державного бюджету України з подальшим відшкодуванням цих витрат Організацією Об’єднаних Націй.
— Які побоювання викликає у депутатів рішення Президента?
— Скажімо, багатьох, зокрема, турбувало те, що український авіаційний вертолітний загін, який буде направлено до Ліберії, вестиме вогневу підтримку піхотної частини миротворчого контингенту Місії ООН. Парламентарії запитували, чи не розглядатиметься це як безпосередня участь українських миротворців у військових діях. Однак, як пояснили представники Міністерства оборони, захист із повітря — обов’язковий компонент під час десантування миротворчого контингенту.
Сподіваюся, що парламент усе-таки підтримає рішення про направлення українських миротворців для участі в місії ООН у Ліберії, адже воно спрямоване не тільки на зростання міжнародного іміджу України. На сьогодні українські вертолітники мають за рік лише по 15—20 годин нальоту, а в Ліберії — літатимуть до тисячі годин. Вартість одного гелікоптера МІ-8 становить 18 млн. доларів, лише один вертолітний гвинт коштує 400 тисяч доларів. Таких великих коштів у Державному бюджеті України немає. Тож за рахунок фінансування Місії Організацією Об’єднаних Націй, з’явиться можливість відремонтувати вітчизняний вертолітний парк та підняти професійний рівень льотчиків.
Записала Юліана ШЕВЧУК.