Першого грудня відбулися парламентські слухання на тему: «Соціально-економічні проблеми ВІЛ-СНІДу, наркоманії та алкоголізму в Україні та шляхи їх розв’язання». Мабуть, знаменно, що їх проведення збіглося з відзначенням Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Вступним словом слухання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Він, зокрема, зазначив, що політика протидії епідемії ВІЛ-СНІДу, алкоголізму та наркоманії повинна бути комплексною. В її реалізації мають брати участь органи державної влади, місцевого самоврядування, неурядові громадські організації в тісній взаємодії з міжнародними організаціями та програмами. Адам Мартинюк висловив сподівання, що слухання сприятимуть підвищенню ефективної боротьби зі зловісною тріадою, дадуть змогу визначити першочергові заходи, які треба вжити для цього усім ланкам українського суспільства.

Міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв навів вражаючу статистику. Так, станом на 1 жовтня 2003 року в Україні зареєстровано 59 397 ВІЛ-інфікованих, серед них 3 992 дітей, народжених інфікованими матерями. На СНІД діагностовано 5 436 осіб, з яких 3 114 вже померли. Характерно, що переважна більшість інфікованих — особи 20—39 років. Постійно реєструються випадки ВІЛ-інфекції серед підлітків. Щомісяця виявляється 600—700 нових випадків інфікування, тобто 7—8 тисяч щороку. Найураженішими є такі регіони, як Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська області, Республіка Крим, місто Севастополь.

Проте, наголосив доповідач, офіційно зареєстрована кількість ВІЛ-інфікованих не відображає реальної ситуації. За визначенням експертів, в Україні ВІЛ-інфіковано вже більш як один відсоток населення.

Друга болюча проблема — наркоманія, третя — алкоголізм.

Міністерство охорони здоров’я, сказав міністр, бачить основними складовими державної політики щодо зупинення епідемії ВІЛ-СНІДу, наркоманії та алкоголізму такі засоби. Створення повноцінної системи первинної профілактики ВІЛ-СНІДу, наркоманії та алкоголізму; заборона залучення алкогольних виробів до «розігрівання» спортивних та інших масових заходів; вдосконалення законодавчої бази стосовно додержання прав людини і ставлення до тих, хто живе з ВІЛ-СНІДом; створення єдиної національної системи моніторингу й оцінки, спрямованої на оперативне коригування заходів національної програми; розробка комплексного довгострокового плану лікування, догляду та підтримки хворих на ВІЛ-СНІД-інфекцію; вирішення питання з організації вітчизняного виробництва препаратів для лікування СНІДу.

СНІД, наркоманія та алкоголізм — хвороби, які відображають ставлення влади до свого народу, зазначив у співдоповіді голова Комітету з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук. Жебрацька зарплата, безробіття, безвихідь на тлі безсоромного збагачення купи олігархів, про що казав Президент Л. Кучма, кинули народ на дно, якого не міг уявити навіть Максим Горький.

На слуханнях виступив координатор системи Організації Об’єднаних Націй в Україні пан Дуглас Гарднер.

На слуханнях, які тривали чотири години, слово брали народні депутати, фахівці, представники міжнародних організацій, низки установ та відомств. В узагальненому вигляді їх виступи зводились до такого. СНІД, наркоманія алкоголізм — це зловісна «триголова гідра», породжена насамперед такими соціальними проблемами, як глобальна бідність, безробіття, безгрошів’я, дитяча бездоглядність, вимушена проституція, соціальна та правова незахищеність громадян, байдужість з боку держави, яка чомусь заощаджує на знедолених.