Київський дешевий хліб свого часу потіснив буханці та паляниці чернігівських пекарів. Це призвело до казусу: в Мені, що за 210 кілометрів від столиці, працівникам місцевого хлібокомбінату стало вигідніше доставляти продукцію з Києва, ніж самим її випікати. Про це йшлося в «ГУ» восени. А яка ситуація в глибинці нині?
Нещодавно столиця підвищила ціни на хліб. Тепер паляниця з Києва у Березному коштує 1,75 гривні замість 1,45.
— Люди вже не з такою охотою купують столичний хліб, як раніше, — каже реалізатор Ніна Штокол. — Тепер змушені замість 80—100 київських паляниць брати лише 35. Зате завозимо більше паляниць з Чернігова. Продаємо їх за 1 гривню 30 копійок. Щоправда, вони і до 800 грамів недотягують.
До речі, днями в цьому селищі закрилася приватна пекарня. Схожа ситуація і в селищі Макошиному.
— Наша пекарня чотири роки випікала хліб, —зазначила хлібопекар Ганна Хороліч, уже безробітна. —Ми виготовляли щодня по 360 буханців та 150—200 булочок. Та київський хліб витіснив нашу продукцію.
Недільний базарний день у Мені виставив на київський хліб, що домінує, ціну — 1 гривню 85 копійок (пшеничний), 1 гривню 75 копійок (житній). Беруть!
Приватний підприємець Петро Хрущ доставляє його в райцентр уже два з половиною роки.
— Попит впав майже наполовину, — зізнається. — Беру паляниці в Києві за 1 гривню 28 копійок.
— Після підвищення цін на хліб у Києві ми відразу відмовилися від нього, — каже директор Менського хлібокомбінату Ольга Сурай. — Але у всьому цьому є й позитив: тепер замість 300—400 кілограмів випікаємо 1300. Гадаю, збільшуватимемо власну випічку!
 
Менський район
Чернігівської області.