Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на чолі української парламентської делегації перебуває з офіційним візитом у Республіці Індія. Вчора голова українського парламенту поклав вінок до Раджхату — місця кремації лідера національно-визвольного руху Індії Махатми Ганді. А також відвідав історичні пам’ятки Делі. Цього ж дня він зустрівся з віце-президентом Індії, головою верхньої палати парламенту Б. С. Шекхаватом.
Сьогодні Володимир Литвин відвідає парламентську бібліотеку, якій передасть низку книжок про Україну, а також зустрінеться з міністром з парламентських справ С. Сварадж, зі спікером нижньої палати парламенту М. Джоші. Увечері парламентська делегація України на чолі з Головою ВР матиме переговори з Президентом Індії Абдулом Каламом.
Як зауважив кореспондентові «ГУ» керівник депутатської групи ВР з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індія, голова Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Юрій Єхануров: «Це перший візит парламентської делегації на такому високому рівні на чолі з Головою Верховної Ради до цієї країни». Вочевидь після деякого охолодження у стосунках Київ та Делі переживають ренесанс у двосторонніх відносинах (двосторонні контакти дещо загальмувалися через укладання Україною військових контрактів з Пакистаном, а також після заяв України стосовно ядерних випробувань в Індії).
Ю. Єхануров висловив сподівання, що невдовзі після парламентських виборів в Індії Київ прийматиме індійську парламентську делегацію, адже є висока зацікавленість у співпраці з обох сторін. «Нам треба знайти спільну мову і на рівні політичному, і на рівні підприємств та вміти працювати в умовах жорсткої конкуренції на індійському ринку», — зазначив він.
За словами Юрія Єханурова, нинішнього року взаємний товарооборот між Україною та Індією зріс у півтора разу і, що приємно, саме за рахунок українського експорту. «Цього року матимемо більш як 300 мільйонів доларів товарообігу, але для такої країни, як Індія, це замало», — наголосив він. Українські підприємства почали активніше освоювати індійський ринок. Приміром, харківське підприємство «Турбоатом» виграло тендер на постачання чотирьох турбін з генераторами для двох індійських атомних електростанцій. Важливою перемогою українських виробників закінчився тендер на реконструкцію коксової батареї металургійного заводу в місті Роуркела. Індійський бізнес цікавить наше літакобудування, високі технології, спільне освоєння космічного простору, фармацевтична та хімічна промисловість, металургія й енергетика. За словами Ю. Єханурова, індійська сторона запропонувала Україні запровадити режим вільної торгівлі. Це питання опрацьовують наші міністерства. Воно «має бути найважливішим і для нашої комісії, і для уряду України, бо від цього залежатиме подальший розвиток наших відносин», — зазначив Ю. Єхануров. Розвитку двосторонньої співпраці сприятиме й активізація міжпарламентських зв’язків між Києвом і Делі, що не раз підкреслювалося під час візиту.
 
Нью-Делі.