ФК «Шахтар» провів прес-конференцію головного тренера донецького «Шахтаря» Бернда Шустера. Пропонуємо вашій увазі її фрагменти.

— Дуже радий, що провів ці півроку в Україні, в «Шахтарі», — сказав пан Шустер. — Незнайомий менталітет, нова мова. Якщо розділити цей період на дві частини, то перша (українська) — оптимальний результат, бо «Шахтар» — осінній чемпіон, вийшов до півфіналу Кубка України. Одне слово, загалом першим колом я задоволений.

Стосовно іншої частини — єврокубків, то тут нам не вдалося виконати поставлене завдання — вийти до групового турніру Ліги чемпіонів і затриматися надовго в Кубку УЄФА. Тут, либонь, варто зважити на те, що команду очолив новий тренер і в її складі з’явилося ще й п’ятеро нових футболістів. Ми мали обмаль ігрової практики до старту попереднього раунду Ліги чемпіонів. Хоча, коли згадати поєдинок у Москві проти «Локомотива», то ми були близькі до успіху. І заслуговували його.

Ми вже добре знаємо одне одного. Цілком певен, що команда здатна поліпшувати гру, розвиватися. Попереду в нас тренувальні збори, чимало часу для розв’язання багатьох проблем. Вірю, що у другому колі почнемо виступати зовсім інакше і неодмінно підсилимо нашу гру.

— Чи дивилися матч «Локомотив»—«Динамо» в Москві?

— Так. Була добра й рівна гра. Як на мене, закономірнішим був би результат 2:2. Останній гол у ворота «Динамо» — невдача. А «Локомотиву» пощастило, як і в матчі з нами...

— Які відкриття зробили для себе в чемпіонаті України?

— У світі є сильні чемпіонати, є й слабкі. Не можу сказати, що в українському побачив якісь дива. Тут є хороші команди, тренери і футболісти. Але чогось несподіваного для себе не відкрив. Здивувало мене єдине: такі центральні матчі, як «Шахтар» — «Динамо», проходять спокійно. Не так, як у Європі. Наприклад, у Сербії та Чорногорії, Іспанії тощо вболівальники дуже гарячі. Вони можуть заважати команді суперника спати в готелі, кидати каміння. В Україні прихильники футболу значно спокійніші і вболівають зазвичай на стадіонах.

— Які у вас стосунки з Віктором Прокопенком? Чи не вважаєте його своїм конкурентом?

— Віктор Прокопенко у клубі обіймає посаду спортивного директора. Ми часто з ним спілкуємося з робочих питань. Навіть знаючи, що він відмінний фахівець і працював тренером у «Шахтарі», про конкуренцію не думав. Пан Прокопенко виступає своєрідним посередником між президентом клубу і мною.

— Першого грудня відкривається трансферний період. Які лінії ви хотіли б підсилити?

— Не можу сказати щось конкретне. Адже треба бути надто уважним, запрошуючи нового гравця. Та й зима не дуже сприятливий час, щоб знайти і переглянути виконавця. Тут не завадила б і певна удача.

— Чи часто вас дивувало суддівство в українському чемпіонаті?

— Ми з командою здивувалися суддівству, коли зустрічалися з «Дніпром». А найбільше мене дивувало суддівство в матчах у Києві.

— Відомо, що Блохін запрошував вас на тренерську раду, але ви не приїхали. Тепер він збирається до вас...

— У нас того дня було тренування. Я не думаю, що це проблема, де й коли нам з ним зустрітися.

— Можете назвати гравців, котрі будуть виставлені на трансфер?

— Це робота Прокопенка.

— Матч в Алчевську показав, що дисципліна в команді не на належному рівні. Футболісти більше переймалися претензіями до арбітра, ніж самою грою...

— Це був типовий кубковий поєдинок. Ясно, що «Сталь» теоретично слабша, але мотивація в неї була вища. Тому й поставали проблеми з надмірними емоціями.

— На першій прес-конференції ви говорили, що бачите в «Шахтарі» недоліки. Чи вдалося вам їх виправити? Ви жодного разу не казали, що у програному матчі є частка вашої провини. Така ваша концепція?

— У світі є такий закон: «Бос завжди правий». Так і у футболі. Що стосується помилок, то їх допускають і тренери, і футболісти. Аналізувати помилки звик наодинці із собою, а потім уже доносити висновки до футболістів. І не привселюдно.

— Хто з футболістів вас засмутив, а хто порадував у першому колі?

— Я належу до таких тренерів, у яких завжди багато претензій по підопічних. І до самого себе також. Отож ніколи не вихваляю своїх гравців, бо завжди бачу, що треба поліпшувати якість гри.

— Чи складено вже програму зборів?

— Авжеж. Залишилося тільки дещо доопрацювати. Одинадцятого січня команда на десять днів вирушить у Дубаї. 13 лютого — до Іспанії, де працюватимемо впродовж дванадцяти днів. Там наприкінці зборів плануємо провести два товариські матчі з «Барселоною» та «Вільярреалом».

— Валерій Лобановський часто казав, що хорошу команду можна створити лише за кілька років. А ви якої думки?

— Цілком погоджуюся з цим висловлюванням Лобановського. Однак сьогодні ситуація така, що президенти клубів не дають багато часу для процесу творення ансамблю. Тому змушені форсувати події.

— Як знімаєте стреси після невдачі?

— У своїй кар’єрі я багато разів пережив чимало таких ситуацій. Переважно це позначається на моїй фізичній формі. У Донецьку я додав у вазі.

— Якими враженнями ви поділитеся з друзями про Україну?

— Мої враження здебільше позитивні. Розповім їм про свою роботу, про клуб, про Донецьк, про те, які сприятливі умови створено в «Шахтарі».

— Чи є сьогодні в «Шахтарі-2» і «Шахтарі-3» такі футболісти, яких ви могли б запросити до основного складу?

— Гадаю, що тепер там таких футболістів, немає. Однак ми пильно стежимо за нашою молоддю. І якщо раптом такі таланти з’являться, то ми, природно, їх запросимо. Як, приміром, Бредуна...