На розгляд чергової сесії Львівської обласної ради винесено низку питань, серед яких — стратегічно важливі для регіону: про хід виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області, про внесення змін до обласного бюджету на 2003 рік, про стан боротьби із злочинністю та охорону громадського порядку. Передбачалося, що сесію супроводжуватиме «традиційний» пікет.

А напередодні народні депутати Петро Олійник, Олег Тягнибок, керівники обласних осередків «Батьківщини», Соціалістичної партії, УРП «Собор» провели спільну прес-конференцію, під час якої заявили про неприйнятність проекту держбюджету на 2004 рік, бо він не враховує потреб стратегічних об’єктів Львівщини. На цій само прес-конференції було оприлюднено інформацію про те, що у день сесії обласної ради заплановано провокацію, а саме: до Львова має прибути із Закарпаття група молодиків, щоб спровокувати в натовпі бійку. Уже під час сесії голова обласної ради Михайло Сендак підтвердив, що цю інформацію він отримав від правоохоронних органів.

Тому пікетів завдяки превентивним заходам не було. Оскільки поза стінами не вирували мітингові пристрасті, то і в сесійній залі атмосфера була доволі миротворча. Депутатський корпус прихильно сприйняв виступ голови облдержадміністрації Олександра Сендеги, його пропозиції з конструктивної співпраці гілок влади і консолідації в ім’я спільної мети. Конструктивно і по-діловому пройшло обговорення інформації заступника голови облдержадміністрації Степана Лукашика про позитивні тенденції соціально-економічного розвитку Львівщини.

Однак доволі бурхливо депутати обговорювали проблему гласності своєї роботи. Річ у тім, що обласна телерадіокомпанія відмовилася транслювати уповні сесійні засідання і має намір подавати в ефір лише їх журналістський виклад. Як пояснив директор ТРК Ярослав Климович, на телебаченні збільшено обсяг державних замовлень, які не можна не виконувати, адже від цього залежить оплата праці. У депутатів — своя точка зору. Михайло Сендак, зокрема, заявив: на Климовича «тисне» Київ, що він — людина залежна, бо ризикує втратити посаду...

Депутатський корпус був збурений тим, що на сесійне засідання не з’явився начальник УМВСУ в Львівській області Ігор Адамчук. Від нього депутати хотіли почути інформацію про хід розслідування резонансних злочинів, про «кухню» нападів на редакцію газети «Молода Галичина», на офіс СДПУ(о), на кафе «Відкрита книга» тощо. Однак лише напередодні сесії стало відомо, що Ігор Адамчук та 36 його підлеглих поїхали до Бельгії на запрошення тамтешніх правоохоронців. Депутати вирішили почекати на повернення керівника управління міліції.

 

Львів.