Архітектурною перлиною Бессарабії називають православний храм — Спасо-Преображенський собор, побудований коштом перших болгарських переселенців 170 років тому. Рятувалися вони від багатовікового ярма Османської імперії і знайшли другу свою батьківщину на родючих землях Буджацького степу. А місто, розташоване на півдні Одеської області, було названо ними колись Болградом.
Споруджено Спасо-Преображенський собор за проектом знаменитого архітектора М. Мельникова, ректора Російської академії мистецтв і одного з авторів проекту Ісаакіївського собору. Спасо-Преображенському собору довелося пережити й епоху вандалізму, коли по всій країні руйнували храми, і фашистську окупацію. Тільки час його не вберіг. Та й старожили не можуть пригадати, коли востаннє ремонтували величний будинок. Церкву, як відомо, від держави відокремлено. А меценатів щось не знаходилося. Крім одного.
Початок парламентської діяльності народного депутата України від Арцизького виборчого округу Ігоря Плохого збігся в часі з реалізацією його планів з реставрації собору. До того ж і настоятель, протоієрей Павло Поліщук, тут новий, подібний до народного обранця: такий само молодий і небайдужий. Тож невдовзі зміни, що відбулися у храмі, уже тішили око й душу не тільки віруючих. Насамперед замість дерев’яного, струхлявілого хреста встановили на великому куполі красивий золочений. Сам купол тепер сонячно виблискує новим покриттям з високоякісного сплаву. Розпочато і реставраційні роботи на фасаді. Крім того, розв’язано проблеми з опаленням й охороною будинку. А попереду — трудомістка й копітка робота з відновлення оригінальних фресок.
«Певен, що відродження краю, який славився колись своїм багатством і родючістю, неможливе без відродження духовності, без поваги до пам’яті предків, котрі залишили нам у спадок це рукотворне диво», — так пояснює своє прагнення врятувати пам’ятник архітектури Ігор Плохой. До речі, за його діяльність з відродження духовності краю, що почалася задовго до обрання І. Плохого народним депутатом України, він нагороджений орденом Святого Володимира.