29 квітня у Верховній Раді буде проведено парламентські слухання щодо проекту змін до Основного Закону, які підготувала Конституційна комісія. «Це буде відповідь на ключові питання, які ми, на жаль, не змогли знайти за ці два тижні через підписання спільної заяви чи спільного Меморандуму», — заявив на брифінгу керівник фракції «Батьківщина» у парламенті Сергій Соболєв. Він висловив сподівання, що під час обговорення конституційних змін у сесійній залі буде «повна мобілізація».

Парламентарій зазначив, що нині мешканці Східної України, особливо у Донецькій та Луганській областях, порушують чотири основні питання. Насамперед — негайно навести лад на вулицях. «Бо доки на вулицях говоритимуть не політики, а кулемети чи автомати, жодні аргументи ані з одного, ані з другого боку слухати буде неможливо, — сказав С. Соболєв. — Тому ключове питання — перейти з площини протистояння, яке започаткувала через неоголошену війну Російська Федерація, до мирних переговорів, які повинні проходити, в тому числі, й на території східних областей України». Серед найважливіших політичних питань Соболєв відзначив питання змін до Конституції. На його погляд, у цих змінах треба ретельно виписати розділ про місцеве самоврядування і державне управління. Децентралізація управління, вважає депутат, має полягати у розширенні місцевого самоврядування, максимальному наданні повноважень місцевим органам влади — міським, сільським і селищним радам, перерозподілі бюджетних повноважень, а також у формуванні місцевими органами влади виконавчих комітетів.

У мовному питанні, на думку Соболєва, єдине, що нині може зробити парламент, — це надати мовам національних меншин статусу офіційного у системі освіти, культури, ділового спілкування. Адже провести другу державну мову через зміни до Конституції та через референдум нереально.

Соболєв також повідомив, що і у святковий період парламент працюватиме, і у разі необхідності може зібратися на пленарне засідання в період з 4 по 6 травня. А після травневих свят, із 12 травня, Верховна Рада працюватиме в пленарному режимі два тижні поспіль.