Уперше делегацію України було запрошено до Вільнюса на чергове засідання Ради прем’єр-міністрів країн Балтії. Під час візиту Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, що був присутній на зустрічі як спостерігач, зустрівся окремо з кожним із трьох прем’єрів: Литви — Альгірдасом Бразаускасом, Латвії — Ейнарсом Репше та Естонії — Юханом Партсом, а також із Президентом Литовської Республіки Роландасом Паксасом. Після зустрічі з ним Віктор Янукович заявив, що завдання обох держав — створити такі умови, щоб громадяни наших країн могли б спілкуватися без перешкод. У зв’язку з цим він висловив упевненість, що вже в грудні буде підписано договір про видачу безкоштовних віз для громадян України і про безвізовий в’їзд до України громадян Литви. 
Цікаво, що всі зустрічі Януковича з колегами проходили російською мовою...
На глибокое переконання глави українського уряду, істотною підтримкою України в євроінтеграційному процесі було б її визнання державами Балтії як країни з ринковою економікою. Говорячи про актуальні проблеми, Прем’єр-міністр особливо підкреслив потребу розробки механізму подолання негативного впливу на рівень україно-литовських торговельних відносин вступу Литви до Євросоюзу. «Ми проти зведення нової Берлінської стіни», — заявив він.
Литовський Прем’єр-міністр А. Бразаускас сказав, що всі роки незалежна Литва не тільки відчувала симпатії до України, а й постійно їх демонструвала. Він скромно відмовився від титулу адвоката України в Євросоюзі, запропонованого В. Януковичем, проте сказав, що його держава готова передати весь досвід, накопичений на важкому шляху до ЄС.
Балтійську пресу цікавило також питання співіснування одночасних прагнень України до ЄС та до ЄЕП. В. Янукович вважає, що це цілком сполучається. Адже ЄЕП — суто економічний проект.
Щодо оцінки Києвом гучного скандалу навколо Президента Литви, то була відповідь: це не може не хвилювати громадян України та політиків. Однак скандальні факти має бути підтверджено або не підтверджено парламентською комісією, що розслідує скандал. «І поки їх не буде доведено, оприлюднено й визнано Президентом Литви, ми вважаємо некоректними будь-які коментарі з боку політичного керівництва України», — закрив тему В. Янукович.
На запитання «ГУ» стосовно ролі української діаспори в країнах Балтії і концепції уряду в роботі з діаспорою В. Янукович сказав, що українська діаспора в Литві добре організована й приносить користь державі, тим самим відповівши лише на першу частину запитання.
Не можу не відзначити, що на брифінгу прем’єра України по ходу засідання Ради прем’єр-міністрів країн Балтії відчувалася певна режисура в запитаннях, які ставили переважно журналісти з України. У підсумку місцеві журналісти все одно так і не зрозуміли, як саме прем’єр ставиться до прийнятого напередодні Верховною Радою держбюджету і до проблем Києва на шляху вступу до СОТ. Тут вважають, що на прес-конференціях за кордоном доцільніше обговорювати питання двосторонніх чи багатосторонніх відносин держав і роль України в міжнародних процесах. А запитання про держбюджет прийнято ставити главі уряду всередині країни, а не під час закордонного візиту.
Не зрозуміли неукраїнські журналісти й унікального для Балтії випадку, коли В. Янукович випровадив з брифінгу свого охоронця. Той дозволив собі занадто голосно шепотітися із сусідом. І грізний прем’єр, перервавши виступ, сказав: «Саша, йдіть звідси! Ви надто мене відволікаєте. Востаннє кажу: без візи відправлю назад в Україну!». Саша пішов, а литовці просили колег з України перекласти слова прем’єра, сказані по-українськи і не перекладені перекладачем.
Вільнюс.