Революційна ситуація, що склалася в системі пенсійного забезпечення населення, коли низи не хочуть одержувати пенсії по-старому, а верхи не можуть їх виплачувати, має закінчитися самі знаєте чим. Передумови навіч: маленькі пенсії, відсутність їхньої диференціації з урахуванням трудового внеску, старіння нації, збільшення кількості пенсіонерів, неадекватність пенсійних податків і самих пенсій...
Суть реформи в тому, щоб кожен працездатний громадянин міг заробити собі на пенсію сам. Пенсійна реформа XXІ століття, на жаль, не торкнеться сьогоднішніх пенсіонерів. Вони перебувають під опікою солідарної системи забезпечення в старості, тому можуть розраховувати лише на незначні грошові добавки до пенсії. А ось активне трудове населення України у віці 30—40 років має всі шанси скористатися результатами довгограючої реформи. Але лише за умови власної фінансової участі в процесі пенсійних перетворень.
В опублікованому в нашій газеті 25 листопада матеріалі «Пенсію по-новому» було викладено алгоритм нарахування пенсій, за яким кожна людина може самостійно перевірити правильність розрахунків власної допомоги. 
Наступного вівторка читайте продовження теми на сторінках «ГУ».