Більшість його ровесників — уже давно на заслуженому відпочинку. А він, Олександр Євменович Нагорняк, хоч і розміняв восьмий десяток, щодня йде на службу. А служба та — прокурор відділу підтримання державного обвинувачення в судах прокуратури Вінницької області.

Серед кількох нагород старшого радника юстиції О. Нагорняка особливо дорога для нього медаль «Захиснику Батьківщини». Нею нагороджувано лише учасників Великої Вітчизняної та трудівників тилу. Тринадцятилітній Сашко після визволення від фашистів Вінниччини 1944 року пішов працювати підсобним робітником на Капустянський цукрозавод. А коли настали мирні дні — сів за шкільну парту, щоб продовжити перерване війною навчання у Харківському юридичному.

Після закінчення навчання в інституті його було направлено у розпорядження прокуратури Вінницької області. Ще й досі пам’ятає першу участь у суді в ролі обвинувача.

Тоді до сільського клубу прийшли майже всі мешканці Удича. І ось перед ними відбувся дебют Нагорняка. Застосовуючи набуті в інституті знання, він використав перехресний допит, показання свідків, потерпілих, щоб виявити ініціатора п’яного погрому, котрому, як він і пропонував, суд «відміряв» три роки позбавлення волі.

Молодого, енергійного юриста було призначено прокурором Калинівського району. На цій посаді він пропрацював майже 15 років. Пригадує, як у далекому 1965 році за одну добу розкрили вбивство у селі Шепіївці. Напередодні народний суд Калинівського району розглядав цивільну справу про розподіл майна чоловіка і жінки, які розлучилися. А наступного дня колишня дружина заявила у міліцію, що її чоловік десь зник.

— Ми з начальником міліції поїхали в те село. Оглядаючи місце події, виявив слід на прим’ятій траві, який вів від хати до межі. А далі слід обірвався, — згадує Олександр Євменович.

Розговорилися з сусідом зниклого чоловіка, який працював чоботарем, той зайшов у хату і, оглянувши взуття, сказав категорично: «Нікуди з хати чоловік не виходив, все його взуття на місці. Я знаю, що в нього було, адже сам ремонтував. А босоніж він не міг вийти з дому — осінь пізня, холодна».

З’ясувалося, що родич колишньої дружини помстився чоловікові за несправедливий, на його погляд, розподіл майна...

У 60 років Нагорняк написав заяву... не на пенсію, а про переведення на посаду прокурора цього самого відділу.

Олександр РАТУШНЯК,заслужений журналіст України.

Руслан КАЛЕНЯК,заступник начальника відділу підтримання державного обвинувачення в судах прокуратури Вінницької області,молодший радник юстиції.