...Так збіглося, що й народився Всеволод Соколов 8 жовтня, в День юриста.
Служіння закону почалося для нього не з прокурорського кабінету.
З публікації республіканської газети «Радянська культура» від 28 грудня 1960 року, присвяченої висвітленню тематичного вечора громадськості обласного центру, на якому обговорювалися питання боротьби із злочинністю: «Відзначимо, що в програмі вечора називалося прізвище основного доповідача В. Соколова, популярної в місті людини, партійного працівника, в недалекому минулому міського комсомольського ватажка, ініціатора створення перших народних дружин в області. Але Всеволод був у цей час у тяжкому стані. Пізнього вечора на глухій вулиці він заступився за жінку, на яку напали хулігани, і його вдарили ножем...»
Це не епізод, а норма поведінки людини, яка присвятила себе зміцненню законності та правопорядку, утвердженню справедливості словом і ділом.
...За розподілом службових обов’язків на Соколова не покладалися питання, пов’язані із захистом прав ветеранів війни, інвалідів. Але самі ветерани потягнулися до прокурора, який є учасником бойових дій, відчуваючи надійну його підтримку і захист.
І вже нікого не дивує, коли до приймальні прокурора області телефонують і просять дати номер телефона «прокурора по інвалідах» Соколова. Може, це і є найбільшим визнанням його авторитету серед людей.
...Уперше Всеволод Сергійович зустрівся із карпатським лісом улітку 1948 року. Тоді він не знав, що пізніше його прокурорська стежка надовго буде тісно пов’язана із правовим захистом зелених гір.
Причетний Всеволод Сергійович і до нагляду на такому пріоритетному напрямі, як потужна нафтогазова галузь Прикарпаття. Вона поряд із лісовою визначає економічне «обличчя» краю. Він також розробляв методики перевірок, залучав до них провідних науковців Національного університету нафти і газу, надавав практичну допомогу прокурорам міст і районів. В умовах гострого дефіциту в Україні власного природного газу та нафти прокурорам вдалося усунути численні порушення в нафтогазовому комплексі, реально відшкодувати завдані матеріальні збитки.
Працював Всеволод Соколов у бригадах генпрокуратури Союзу в республіках Середньої Азії, Азербайджані, Вірменії, Карелії, Литві, на Далекому Сході, в Ленінграді. Цю роботу досвідченого прокурора з виконання спеціальних завдань було відзначено орденом «Знак пошани».
Що нині найбільше хвилює прокурора? Комусь вигідно замість ефективного незалежного державного органу мати ефемерну структуру. Безперечно, система прокуратури потребує серйозного вдосконалення. Проте вона не може бути полем для експериментів над прокурорами.
Оксана ЛУЧКО,старший помічник прокурора Івано-Франківської області з питань правового забезпечення, юрист I класу.