Проти «стелі» і непрозорості
Кілька десятків осіб пікетували у четвер приміщення управління Пенсійного фонду в Донецькій області. Учасники акції тримали гасла «Ми маємо право все знати про свою пенсію», «Хто рахує нашу пенсію?», «Я заробляв свою пенсію» тощо. За словами пікетників, приводом для протесту стала закритість пенсійної реформи і неможливість розібратися в механізмах нарахування пенсій.
«Я працювала і кухарем, і зварником, маю звання ветерана праці. І що заробила? 150 гривень за більш як 30 років», — скаржиться Неля Сушкова, мешканка обласного центру. Наявна система нарахування не задовольняє і колишніх високооплачуваних робітників, зокрема шахтарів. «Я 20 років пропрацював у шахті, були сили і здоров’я, — розповідає донеччанин Віталій Долгих. — Пенсію заробив, але продовжую працювати сторожем. Зарплата вже маленька, і що більше я працюю, то менша стає пенсія, ось у чому парадокс! Нехай на це запитання хтось відповість». Ще один колишній шахтар Анатолій Жмакін пропрацював під землею 32 роки. В останній рік влаштувався на приватне підприємство, де одержував меншу зарплату. Тепер настав час перераховувати пенсію: «Я втратив усе, що мав. Виходить, легально працювати невигідно?»
Пенсіонери відчувають брак інформації і стверджують, що не можуть отримати конкретні відомості у відділеннях Пенсійного фонду. «У мене 40 років загального стажу, із них 30 — наукового, — розповідає мешканець Артемівського району Владислав Іщенко. — Як колишньому науковому працівникові мені призначили не 150 гривень, а 220. Але ця «добавка» виявилася «стелею». Було вже два підвищення, а мені — нічого. У зв’язку з цим я хотів би знати: що очікувати мені від цієї реформи? Чи знову обійдуть? Конкретно мені ніхто не може відповісти».
У Донецькій області майже 1,5 мільйона пенсіонерів, тож нова система нарахування зачіпатиме інтереси кожного третього її мешканця. Учасники пікету казали про несправедливе, на їхню думку, ставлення з боку держави до колишніх селян, багатодітних матерів і тих, хто працював у районах Далекої Півночі. А головне — про те, що до прожиткового мінімуму більшості пенсіонерів ох як далеко.
Ліна КУЩ.
...І КОМЕНТАР
Пенсіонери позаможнішають. Але не зразу
Щонайменше 13,8 мільйона наших співгромадян стурбовані проведеною в країні пенсійною реформою. Але річ у тім, що зміни стосуються не так нинішніх пенсіонерів, як тих, кому, здавалося б, про пенсію думати поки що зарано. Проте держава зобов’язана прораховувати перспективу і завчасно розробляти стратегію, плоди якої проявляться через якийсь час. Пенсійна реформа розрахована на довгостроковий ефект і дасть змогу в майбутньому кожній людині одержувати пенсію, адекватну її рівню доходів.
Для нинішніх пенсіонерів новий закон передбачає деякі зміни процедури нарахування пенсії. Нові правила спрощують систему розрахунків і вносять до них зрозумілу будь-якому громадянину логіку. Усі перерахунки мають закінчитися до середини грудня, а з січня всі пенсіонери одержуватимуть гроші відповідно до нового законодавства. Сподіватися на кардинальне збільшення сум не варто. Зменшення розмірів виплат теж не буде. Усі пенсії підвищать щонайменше на 4,2, а в середньому — на 20 відсотків. За словами голови правління Пенсійного фонду України Бориса Зайчука, «держава платить стільки, скільки може». Загальний розмір пенсійних виплат стосовно ВВП сьогодні не менший, реально навіть трішки більший, ніж за часів СРСР. Тож, на його думку, «проблема не в пенсіях, проблема в низьких зарплатах, з яких вираховуються нарахування до Пенсійного фонду».
Коментуючи підвищення останнім часом ажіотажу навколо цієї проблеми, глава Пенсійного фонду відзначив, що переважній більшості пенсіонерів немає сенсу звертатися в структури фонду — інформація про них є і всі необхідні перерахунки буде проведено у відведений законом термін. Підлеглі фонду структури цілком готові до цієї роботи і виконають її вчасно. «Усе залежне від нас ми зробимо якісно і вчасно» — запевнив Борис Зайчук.
Олег ДЕНИСОВ.